Nederlandse kanshebber op Michelin-ster laat zich inspireren door Chinees 'streetfood'

Een Michelin-onderscheiden restaurant in Bangkok, Thailand. Beeld EPA
Een Michelin-onderscheiden restaurant in Bangkok, Thailand.Beeld EPA

Zes keer reisde chefkok Dennis Huwaë­­ dit jaar naar China, waar hij tien steden bezocht. Daar zat hij niet in luxe restaurants. Nee, juist niet, zegt de chefkok en mede-eigenaar­­ van Daalder in Amsterdam. “Streetfood is veel avontuurlijker.

"Afgelopen­­ jaar heb ik China voor het eerst mogen ervaren. Pas als je daar bent, besef je hoe groot het land is: elke­­ stad heeft zijn eigen eetcultuur. En die eetculturen kunnen enorm van elkaar verschillen.”

Door reizen zoals naar China leert Huwaë nieuwe producten en smaakcombinaties kennen. “De dingen die je daar proeft, in streetfood, zijn smaakcombinaties die ik nog nooit heb geproefd en waar ik nooit over heb nagedacht. Zo leer je iets nieuws. Dat is belangrijk.”

Binnen de horeca geldt Daalder als een van de kanshebbers op een Michelinster. Dat is op zich al opmerkelijk, want Daalder is een laagdrempelig restaurant, een soort Franse bistro waar iedereen in vrijetijdskleding welkom is. Dat soort restaurants kwamen vroeger bij Michelin­­ nauwelijks in aanmerking voor een ster. Chique moest het zijn.

Nerveus

Maandag om half elf gaat de chefkok naar het DeLaMar-theater in Amsterdam. Hij is uitgenodigd om de bekendmaking van de prijzen bij te wonen. Eerder dit jaar won Huwaë al de prijs voor de meest talentvolle chef van het jaar. Nee, hij is nog niet nerveus. “De mensen om je heen maken je een beetje gek. Maar Michelin­­ is de enige die bepaalt en zij hebben niks losgelaten.”

De dag begint voor Huwaë vandaag dan ook als vele anderen. Eerst de kinderen naar school. “Daarna ontbijten en bij opa en oma een bakje koffie doen. Om half elf moeten we in het theater. Ja, dan ben ik waarschijnlijk wel zenuwachtig.”

Terwijl hij praat over het belang van de sterren en de Michelingids, zegt Huwaë dat die gids eigenlijk veel belangrijker­­ zou moeten worden voor de gewone man en vrouw in de straat. Nu zijn het beoordelingssites als Tripadvisor die veel macht hebben.

Daalder zelf heeft er geen last van, het restaurant zit elke avond vol. Anderen­­ kunnen er volgens Huwaë wel last van hebben. “Mijn moeder bijvoorbeeld kijkt op Tripadvisor, niet bij Michelin. Als je een hekel aan me hebt, kan je daar al een slechte beoordeling schrijven zonder dat je bij mij hebt gegeten. Niemand controleert dat. Bij Michelin werken inspecteurs die alles weten over de kwaliteit van eten. Zij hebben verstand van horeca en zouden voor ‘gewone­­ mensen’ eigenlijk net zo groot moeten zijn als Tripadvisor.”

Lees ook: De levenslessen van sterrenchef Margot Reuten: 'Niemand doet het voor me, ik moet het zelf doen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden