Nederlandse K2-expeditieleden

RIJSWIJK (ANP) - Cas van de Gevel heeft als ervaren alpinist een imposante staat van dienst. De Utrechter is al jarenlang de klimpartner van Wilco van Rooijen. Samen hebben ze ontelbare alpenbeklimmingen op hun naam staan. Ook trotseerden ze samen talloze bergen in de Himalaya en het Andes-gebergte.

Onlangs volbracht Van de Gevel zijn eerste bergtriathlon, die bestaat uit vier kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen over cols en bergpassen. Van de Gevel heeft tijdens de afdaling na de ijslawine ernstige bevriezingsverschijnselen aan zijn handen opgelopen.

Jelle Staleman (26) is één van de jonge honden in het team van Van Rooijen. De twintiger is werkzaam geweest bij het Korps Mariniers en volgde daar onder meer de berg- en wintertraining. Hij verliet het Korps recent om te gaan trainen voor een berggidsopleiding in de Alpen. Momenteel werkt Staleman als skileraar. Tussendoor probeert hij zoveel mogelijk te klimmen. Hij noemt op zijn website ,,the flow, de rust die je in de bergen krijgt en de uitdagingen'' de dingen die het klimmen zo mooi maken.

Sporten

Roelant van Oss (29) komt het uit plaatsje Heumen, onder Nijmegen. In 2001 studeerde hij aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Tilburg. Datzelfde jaar ging Van Oss aan de slag in Oostenrijk als skileraar. In de zomer verdient hij zijn brood met uitzendwerk. In 2007 werd de Nederlander toegelaten tot de prestigieuze Oostenrijkse gidsenopleiding. Ook in zijn vrije tijd is Van Oss vooral in klimhallen en op bergtoppen te vinden. ,,Mijn hart is gevuld met de liefde voor de bergen'', stelt hij op zijn website.

Court Haegens (38) is werkzaam als architect en maquettebouwer. Maar in zijn vrije tijd besteedt hij bijna al zijn tijd aan zijn grote passie: sport. Als tiener al liep Haegens diverse marathons. Met de bergsport kwam hij al vroeg in aanraking. De Arnhemmer is al lange tijd werkzaam als instructeur voor de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) en hoopt dit jaar zijn opleiding tot hoofdinstructeur af te ronden. Haegens verliet de expeditie drie weken geleden omdat hij last had van zijn benen en zijn lichaam kon niet wennen aan het ijle bergklimaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden