Update

Nederlandse journalistes uren vastgehouden in Syrië

Een Syrische rebel kijkt uit over Aleppo. Inzet: Marielle van Uitert. Beeld
Een Syrische rebel kijkt uit over Aleppo. Inzet: Marielle van Uitert.

Twee Nederlandse journalistes zijn vorige week in de Syrische stad Aleppo ontvoerd geweest. Dat maakten de journalistes vandaag zelf bekend via Twitter. De vrouwen zijn fotografe Marielle van Uitert en schrijvend journalist Irene de Zwaan.

Dolf Hendriks

Van Uitert en De Zwaan twitterden: 'Vrijgelaten na een gewapende kidnap en gewond geraakt bij een mortieraanval in Aleppo. Terug in Nederland met Irene de Zwaan.'

Gewapende mannen
De journalistes werden ontvoerd na een bezoekje aan een ziekenhuis. Samen met drie collega-journalisten uit China, de Verenigde Staten en Syrië werden ze door zo'n tien gewapende mannen belaagd. De ontvoerders waren volgens De Zwaan 'vrije rebellen'. De journalisten werden een gebouw binnengebracht en in een kamertje gestopt.

De journalisten werden na zo'n drie uur weer vrijgelaten. De gewapende mannen zouden het niet op hun, maar op de chauffeur van de journalisten hebben voorzien. 'We hebben doodsangsten uitgestaan', laat Van Uitert weten aan de redactie van het SBS-programma Hart van Nederland.

Mortieraanval
Afgelopen vrijdag, een paar dagen na de ontvoering, raakte Van Uitert gewond bij een mortieraanval. Ze liep verwondingen op aan boven- en onderbeen. 'Ik vreesde echt voor mijn leven. Ik zag overal lichamen liggen na de explosie. Was echt bang dat Irene er tussen lag. Helemaal in paniek heb ik me toen een tijd verstopt in een huis en heb ik door de stad gezworven. Ik was erg opgelucht toen we elkaar terugvonden en bleek dat we ontzettend geluk hebben gehad,' vertelt de journaliste aan Hart van Nederland.

Irene de Zwaan werd tijdens de explosie de lucht ingeslingerd, maar raakte niet gewond. 'Ik zag niets meer, er was overal stof. Toen het stof een beetje was opgetrokken, zag ik overal gewonden; mensen bij wie ledematen ontbraken. Later hoorden we dat er tien doden waren gevallen', vertelt ze de NOS.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden