Nederlandse journalisten mogen Israël niet in

Veel beveiliging in de aankomst hal van Ben Gurion International Airport bij Tel Aviv Beeld reuters
Veel beveiliging in de aankomst hal van Ben Gurion International Airport bij Tel AvivBeeld reuters

Twee Nederlandse journalisten zijn gisteren geweerd uit een El Al-vliegtuig naar Tel Aviv. Hoewel alle papieren in orde waren, mochten ze Israël niet in. "Er stond een rood vlaggetje bij onze naam."

Wilfred van de Poll

'Verbijsterd' is hij. Bud Wichers (33) werkt als freelance correspondent voor Reuters, AFP en ANP en komt regelmatig in Israël. Hij heeft zelfs een Israëlische perskaart. Toch bleken hij en zijn fotografe Ettora Hesseling gisteravond persona non grata te zijn geworden in dat land. "De El Al-medewerkers op Schiphol zeiden dat we de vlucht 'in gevaar' brachten. We vormden een 'veiligheidsrisico' - met of zonder bagage. Nadere toelichting werd niet gegeven. We werden door de marechaussee weg geëscorteerd en gesommeerd zo snel mogelijk de hal te verlaten."

Israël heeft het toezicht op inkomende vluchten verscherpt, vanwege een protestactie van pro-Palestijnse activisten aankomende vrijdag op het Ben-Gurionvliegveld in Tel Aviv. Daarop worden tussen de 600 en 1200 mensen verwacht.
"Elk land heeft het recht om provocateurs te weren", aldus premier Netanjahoe, die vandaag het vliegveld in Tel Aviv bezocht. Hij beval zijn veiligheidsdiensten hard op te treden om 'infiltratie' te voorkomen. De Israëlische krant Haaretz berichtte gisteren dat Israël de VS en verscheidene Europese landen inlichtingen heeft verstrekt over activisten die mogelijk mee kunnen doen aan het protest. Ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn ingelicht.

"Maar wij zijn helemaal geen activisten. Wij zijn gewoon journalisten die fatsoenlijk hun werk willen doen", verklaart Wichers. Voor ANP wilde hij een reportage maken over hoe er in Israël gedacht wordt over de 'Freedom Flotilla II', een internationale vloot die de Israëlische blokkade van de Gazastrook probeert te doorbreken. "Ik wilde ook díe kant van het verhaal belichten. Hoor en wederhoor toepassen."

Dat hij op de zwarte lijst staat, komt volgens hem doordat hij en Hesseling enkele weken geleden, samen met journalisten van de Wereldomroep en Trouw, afreisden naar het Griekse eiland Korfoe. Ze wilden mee met de Nederlands-Italiaanse boot van de Gazavloot. Net als de andere Nederlandse journalisten haakten Wichers en Hesseling echter voortijdig af vanwege een vertrouwensbreuk met de organisatoren van de boot. Ze hadden het gevoel dat onafhankelijke berichtgeving tijdens de reis niet goed mogelijk zou zijn. "Dat maakt het des te wranger", aldus Wichers. "Maar onze aanwezigheid tijdens de voorbereidingen op Korfoe was blijkbaar al reden genoeg."

Volgens Sylvia Berladski-Baruch, woordvoerster van de Israëlische ambassade in Den Haag, houdt de weigering van Wichers en Hesseling geen enkel verband met de Gazavloot of de ophanden zijnde protestactie in Tel Aviv. "Alleen activisten worden geweerd, niet journalisten. Israël houdt geen enkele journalist tegen die naar Israël wil komen."
Maar Wichers en Hesseling zijn immers journalisten? "Dat is dan toeval", zegt Berladski-Baruch. "Dat ze journalist zijn, heeft er niets mee te maken. Kennelijk is er bij de security check iets gevonden, misschien in hun bagage. Op basis daarvan besloten de relevante autoriteiten dat zij het vliegtuig niet in mochten."

Volgens Wichers stond de beslissing van de 'relevante autoriteiten' los van de security check die ze ondergingen. "In de computer stond gewoon een rood vlaggetje bij onze naam." Hun verhaal wordt bevestigd door een woordvoerster van El Al, die verklaart dat de luchtvaartmaatschappij instructies opvolgde van de Israëlische veiligheidsdienst.
Ernest Sagaga van de International Federation of Journalists is ervan overtuigd dat hier beleid van de Israëlische regering achter zit. "Het heeft er alle schijn van dat dit te maken heeft met de protestactie van komende vrijdag." Dat vindt hij zeer verontrustend. "Israël maakt blijkbaar geen onderscheid tussen activisten en journalisten."

Eerder al waarschuwde Israël dat journalisten die meevaren met de Gazavloot tien jaar de toegang tot het land zouden worden ontzegd. Dat leidde internationaal tot veel verontwaardiging. Een dag later werd het dreigement weer ingetrokken.
Desondanks komen Wichers en Hesseling het land niet in. Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten zegt bij Israël te zullen "aandringen om dit beleid ongedaan te maken". Hij maakt zich zorgen om de persvrijheid in dat land. "Dit is een zeer kwalijke zaak. Een land dat zegt democratische waarden te onderschrijven, zou niet op deze manier moeten handelen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden