Nederlandse journaliste Turkije uitgezet vanwege verdenking in terrorismeonderzoek

Ans Boersma (Facebook) Beeld Facebook
Ans Boersma (Facebook)Beeld Facebook

Een Nederlandse journaliste is donderdag Turkije uitgezet vanwege mogelijke banden met terreurgroep Al-Nusra. Maar over wat er precies aan de hand is en de rol die de Nederlandse overheid speelt, heerste de hele dag onduidelijkheid.

Marno de Boer

Op het moment dat correspondente Ans Boersma donderdagochtend als ongewenste vreemdeling vanuit Turkije onderweg was naar Schiphol, gold ze nog als slachtoffer van de persbreidel van president Erdogan. In de middag was haar status flink veranderd. De Nederlandse politie bleek Turkije te hebben geïnformeerd over een justitieel onderzoek. Volgens het OM geldt de journaliste als verdachte.

De Turkse politie arresteerde haar toen zij zich woensdag bij de immigratiedienst in Istanbul meldde om haar visum te verlengen. Na een nacht in de cel werd ze donderdagochtend op het vliegtuig naar Nederland gezet, zonder in haar appartement persoonlijke bezittingen te kunnen ophalen.

Een woordvoerder van Erdogan meldde in het begin van de middag dat Turkije optrad nadat de Nederlandse politie liet weten dat Boersma banden had met de Syrische terreurgroep Al-Nusra. “Als een betrouwbare buitenlandse overheidsdienst je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, dan neem je geen risico.” Ook zou de Nederlandse politie volgens Ankara hebben gevraagd om informatie over het reisgedrag van Boersma.

Verder liet Turkije de bal bij Nederland. “Alleen de Nederlandse autoriteiten kunnen uitleggen hoe zij tot hun conclusie zijn gekomen. Wij zullen niet speculeren over de betrouwbaarheid van hun inlichtingen.”

Het Openbaar Ministerie weigerde aanvankelijk iets over de zaak te zeggen. Later kwam er toch een bevestiging dat Boersma in Nederland verdachte is in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn verschillende verdachten in het vizier. Boersma wordt overigens niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, maar wel van andere strafbare feiten.

Vervolgens publiceerde het Financieele Dagblad, opdrachtgever van Boersma, een verklaring waarin de correspondente zelf ook tekst en uitleg geeft. Daarin zegt zij ‘tot zomer 2015’ een relatie te hebben gehad met een Syriër die in het najaar van 2018 in Nederland is gearresteerd vanwege eerder lidmaatschap van Al-Nusra.

Relatie

Boersma, die ook bijdragen voor Trouw schreef, verhuisde in 2017 vanuit Nederland naar Turkije om als correspondent aan de slag te gaan. Ze ‘acht het mogelijk’ dat haar uitzetting met haar vroegere relatie te maken heeft. Ze zegt ook dat ze bij aankomst op Schiphol nog te horen kreeg geen verdachte te zijn. Wel heeft de marechaussee haar vragen gesteld.

In Nederland heerste donderdag in eerste instantie veel onduidelijkheid over de uitzetting. Vanwege het aanvankelijke gebrek aan een Nederlandse verklaring vermoedden Kamerleden dat Boersma vanwege haar werk als journalist moest vertrekken. Zij wilden dat minister van buitenlandse zaken Stef Blok de Turkse am­bassadeur op het matje zou roepen om de terugkeer van de journaliste te eisen.

Buitenlandse Zaken wist aanvankelijk ook niet goed wat er aan de hand was. Het ministerie meldde dat de Nederlandse consul in Istanbul en de ambassadeur in Ankara het voor Boersma hadden opgenomen. In gesprekken met de Turkse autoriteiten hadden zij gevraagd de journaliste niet uit te zetten, denkende dat de deportatie toch iets te maken had met haar werk als correspondent.

Volgens minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag wisten de diplomaten op dat moment niet van de melding die de Nederlandse politie had gedaan. Ze zei zich te kunnen voorstellen dat er een beeld ontstaat van een rommelig proces, maar voegde eraan toe dat Buitenlandse Zaken strikt genomen niet op de hoogte hoeft te zijn van alle internationale justitiële samenwerking. Toch wil zij nu uitzoeken welke ambtenaren wanneer op de hoogte waren.

Enkele Kamerleden vinden namelijk dat Nederland risicovol heeft gehandeld, door informatie over een journalist te behandelen als gegevens over iedere andere verdachte. Volgens Sadet Karabulut (SP) is het duidelijk dat ‘als je in Turkije informatie verstrekt over een journalist, dat niet in veilige handen belandt’.

Lees ook:

Kan Turkije het Syrische vluchtoord Afrin onder controle houden?

Het Syrische offensief in rebellenbolwerk Idlib zal volgens de VN een exodus van vluchtelingen op gang brengen. De noordelijke regio Afrin is een logische maar onstabiele bestemming. Ans Boersma maakte in september een reportage voor Trouw in het moeilijk bereikbare gebied.

De Nederlandse politiek is verenigd in haar afkeer van Erdogan

Alle Nederlandse politieke partijen hebben zo hun eigen redenen om het beleid van de Turkse regering af te keuren. Door deze anti-Turkse stemming is er amper nog ruimte om normaal buitenlands beleid te voeren richting Ankara.

Blijft Erdogan ook overeind nu het voor het eerst economisch minder gaat?

Als de Turkse president afrekent met de regel dat economische problemen tot een machtswissel in Ankara leiden, komt hij gesterkt uit de crisis in zijn land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden