Nederlandse jihadist van gruwelfoto mag land niet meer in

null Beeld anp
Beeld anp

De van oorsprong Iraakse jihadist Khalid K. uit Almere van wie onlangs een foto circuleerde waarop hij poseerde met vijf afgehakte hoofden, kan 20 jaar ons land niet meer in. Dat staat in een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

'Het verblijfsrecht van betrokkene is beëindigd en hem is door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een inreisverbod opgelegd voor de duur van 20 jaar. Als betrokkene toch terugkeert naar Nederland zal tevens het OM bezien of er aanknopingspunten zijn om hem bijvoorbeeld voor oorlogsmisdrijven te vervolgen', schrijft de bewindsman.

De PVV had vragen gesteld aan de minister. 'Ik heb met afschuw kennisgenomen van deze foto', aldus de PVV.

Het is niet duidelijk of de man, ene Khalid, de hoofden zelf heeft afgehakt en waar de foto is gemaakt. Volgens eerdere berichten is de man naar Syrië afgereisd, nadat hij zo'n 10 jaar in Nederland had gewoond. Hij zou hier medicijnen tegen schizofrenie hebben gehad. In tekst zou hij zich op het internet in elk geval hebben willen voordoen als een zeer felle jihadist.
Eerder werd hij op foto's gezien met een afgehakt hoofd en gewapend naast een lijk.

Voorlopige verblijfsvergunning
De man komt oorspronkelijk uit Irak en woonde op basis van een voorlopige verblijfsvergunning in Almere. De Irakees werd ruim 2 jaar lang in Nederland verdacht van terrorisme. Een arrestatieteam pakte hem in juli 2011 op. De Irakees kwam namelijk naar voren in een onderzoek van de geheime dienst AIVD naar jihadistische netwerken. Het OM ging er aanvankelijk van uit dat hij plannen zou hebben gehad om zich aan te sluiten bij al-Qaeda.

De onderzoeksrechter liet hem na 2 weken vrij. Uiteindelijk heeft het OM de verdenking laten vallen en de zaak geseponeerd. Vervolgens is hem de toegang tot Nederland ontzegd.

Foto's
In maart doken op internet gruwelijke foto's op van de Nederlandse jihadstrijder Khalid K. uit Almere. K., die van Iraakse komaf is, zat met een bebloed mes gehurkt achter vijf afgehakte hoofden.

Half februari kwam K. ook al in beeld met een afgesneden hoofd. Problematisch met dergelijke beelden, en filmpjes op YouTube, is dat nauwelijks kan worden geverifieerd of ze echt zijn, of onderdeel van de propaganda van een of andere jihadistische groepering. (Eén van de betreffende foto's is hier te zien. Waarschuwing: het beeld kan als zeer schokkend worden ervaren.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden