Nederlandse jeugd zielsgelukkig zonder drank en sigaretten

Verenigingsleven blijkt een belangrijke factor in het welbevinden.  Beeld
Verenigingsleven blijkt een belangrijke factor in het welbevinden.

Het leven is leuk. Voor Nederlanders in het algemeen en voor Nederlandse jongvolwassenen in het bijzonder.

Petra Vissers

Jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar zijn in grote mate (85 procent) tevreden met hun leven en hun vriendenkring, blijkt uit de Jeugdmonitor die het CBS vandaag publiceert. Vorig jaar bleek uit dezelfde monitor al dat ook jongeren tussen de 12 en 21 over het algemeen fluitend door het leven gaan.

Jongvolwassenen die nog bij hun ouders wonen of met een partner samenwonen zijn het meest gelukkig, blijkt verder. Hoger opgeleide jongeren zijn iets meer tevreden dan lager opgeleiden, volgens het CBS omdat hogeropgeleiden vaker lid zijn van verenigingen. Wie lid is van een vereniging heeft een rijker sociaal leven, en contact met vrienden en familie blijkt een belangrijke indicator voor welbevinden.

Nog meer goed nieuws: met die contacten drinken en roken jongvolwassen minder dan tien jaar geleden. 86 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 drinkt.

Ook fijn: jongeren die drinken hebben niet vaker overgewicht dan de niet-drinkers en zijn niet minder sportief. Voor jonge vrouwen geldt dat niet-drinkende vrouwen vaker overgewicht hebben dan vrouwen die wel alcohol drinken. Volgens het CBS is dat te verklaren doordat vrouwen met een migratieachtergrond vaker niet drinken én niet sporten.

In de stad wordt minder gedronken dan op het platteland en wie drinkt, rookt vaker. Een meerderheid van de jongeren geeft aan dat ze de leeftijdsgrens voor alcohol (niet onder de 18) prima vinden. Het aantal tieners dat drinkt, daalt al tien jaar en voor het eerst is te zien dat ook minder 16-jarigen drinken. De NIX18 campagne van de overheid lijkt te werken als een tierelier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden