Nederlandse internetter nog altijd naïef

Het hoofdkwartier van het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Arc Sight in Cupertino, Californië. (FOTO AP ) Beeld
Het hoofdkwartier van het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Arc Sight in Cupertino, Californië. (FOTO AP )

We delen ons privéleven via sociale media als Hyves, Facebook en Twitter. We laten op websites braaf onze naam- en adresgegevens achter in ruil voor een nieuwsbrief of interessant rapport. We internetten met een onbeveiligd draadloos netwerk. En we reageren nog steeds op obscure aanbiedingen in reclame-emails.

Cybercriminaliteit is niet zozeer een technisch probleem. Het is de mens die deze misdaad mogelijk maakt. Het gisteren gepresenteerde ’Nationaal Trendrapport Cybercrime en Digitale Veiligheid’ is weinig hoopgevend: terwijl computercriminaliteit ’in alle verschijningsvormen niet meer is weg te denken uit onze maatschappij’, hebben Nederlanders een groot vertrouwen in de beveiliging van hun eigen computer. Ten onrechte.

Mensen onderschatten de risico’s van hun computergebruik, zegt Eelco Stofbergen van Govcert.nl, de opsteller van het rapport. Deze instelling onderzoekt namens de overheid de digitale veiligheid van Nederland. Stofbergen: „Zestig procent van de pc-bezitters zegt goed op de hoogte te zijn van de gevaren op internet. In 2009 zijn er 5500 lekken in softwareprogramma’s ontdekt.” Dat valt volgens Stofbergen niet met elkaar te rijmen. De Nederlandse internetter maakt anno 2010 nog altijd een naïeve indruk. Iemand die het anti-virusprogramma niet bijwerkt, die een besmette usb-stick gebruikt, en zich zelfs bankgegevens en wachtwoorden laat aftroggelen door oplichters.

De internetverbindingen in Nederland zijn snel en stabiel. Dat maakt dit land een aantrekkelijk speelveld voor cybercriminelen, constateert Govcert.nl. De opsporing is in handen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Teamleider Martijn van de Beek merkt dat de daders moeilijk te achterhalen zijn. „Iemand in Chili kan in Nederland iets uithalen. Met een wereldwijd netwerk heb je ook een wereldwijde plaats-delict. Dat is lastig te rechercheren”, zegt Van de Beek.

De meeste cybercriminelen opereren vanuit landen van de voormalige Sovjet-Unie. Het zijn jonge mensen, opgeleid op een van de vele technische universiteiten. „Computercriminaliteit is een aantrekkelijke wereld om in te stappen”, zegt Van de Beek. Er valt veel geld mee te verdienen. Wie een beetje handig is, weet zijn digitale sporen uit te wissen.

Het rapport van Govcert.nl beschrijft een strijd, die de opsporingsdiensten onmogelijk lijken te kunnen winnen van de criminelen. Terwijl Nederland in opsporingszaken soms moeizaam samenwerkt met andere landen, worden de daders steeds professioneler en daardoor nog ongrijpbaarder. Wat er moet gebeuren? Om de criminelen bij te houden zal de overheid meer beveiligingsspecialisten in dienst moeten nemen, constateren de onderzoekers. En de privé-internetter moet zich meer bewust worden van de gevaren. Dat zou al enorm helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden