Nederlandse hulprelatie met Rwanda onder druk

Van onze redactie politiek

Na de Verenigde Staten en Groot- Brittannië waarschuwt nu ook Nederland de regering van Rwanda dat de hand op de knip gaat bij de ontwikkelingshulp aan dat land. Aanleiding zijn de beschuldigingen dat Rwanda wapens, munitie en personeel levert aan de rebellen in buurland Congo.

De ingreep van staatssecretaris Knapen van ontwikkelingssamenwerking is nu nog symbolisch: een beloofd bedrag van vijf miljoen euro voor de verbetering van het Rwandese politie- en justitieapparaat wordt voorlopig opgeschort. De andere Nederlandse hulp aan waterprojecten en voedselzekerheid gaat gewoon door.

Rwanda is een van de vijftien partnerlanden waarmee Nederland een directe hulprelatie onderhoudt.

President Paul Kagame, die in 2000 ging regeren na de slachtingen tussen Tutsi's en Hutu's, kreeg aanvankelijk veel waardering in het westen, maar ligt nu onder vuur wegens diens bemoeienis met het huidige geweld in Oost-Congo. Die beschuldiging werd recent ondersteund door bewijzen van een groep deskundigen van de Verenigde Naties.

Den Haag schort de vijf miljoen euro voor justitiële hulp nu op, zolang de regering van Rwanda de bevindingen van de Verenigde Naties niet kan weerleggen. De andere water- en voedselprogramma's die wel doorgaan, lopen in 2012 op tot dertig miljoen euro.

De Verenigde Staten gaven eerder deze week een soortgelijke waarschuwing, toen ze een beperkt bedrag (164.000 dollar) terugtrokken voor de oprichting van een militaire school in Rwanda.

Naast de VS, Groot-Brittannië en Nederland is de Europese Unie een belangrijke donor. Mede op aandringen van Nederland overweegt nu ook Brussel om de begrotingssteun aan het Afrikaanse land op te schorten, zolang steun aan de rebellen wordt gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden