Nederlandse hulporganisaties hekelen bruut optreden door Amerikaanse militairen / ’Navo moet Afghanen beter beschermen’

Buitenlandse troepen in Afghanistan veroorzaken onnodig veel burgerslachtoffers door ’buitensporig’ geweld.

De Navo moet „meer voorzorgsmaatregelen nemen om Afghaanse burgers te beschermen”, stellen hulporganisaties die in het land werken. Vooral Amerikaanse troepen, die vaak buiten Isaf opereren, overtreden internationale richtlijnen, stellen de samenwerkende Nederlandse Cordaid, Healthnet, ICCO/Kerkinactie, Save the Children en Oxfam Novib. Eenzelfde oproep, zonder expliciete kritiek op de Amerikaanse rol, kwam gisteren van de internationale koepel Acbar, van honderd hulporganisaties.

Als recent voorbeeld van gevechten die veel burgerslachtoffers eisen, noemen de Nederlandse organisaties de strijd in Chora in Uruzgan, waar Nederlandse militairen vechten. Tot maandag zijn daar zestig burgers gedood, aldus de verklaring.

Dat getal komt van een naaste medewerker van gouverneur Munib van Uruzgan, Mullah Ahmidullah Khan. Deze stelde tegenover persbureau AP dat in Chora ook 70 Taliban-strijders en 16 man Afghaanse politie zijn omgekomen. Een woordvoerder van defensie wilde gisteren niet ingaan op deze aantallen.

Gewonde burgers in het district krijgen geen hulp van de Navo of de nationale regering, zo zei het hoofd van de provinciale raad van Uruzgan, Mulvi Hamdullah, gisteren in de Amerikaanse krant Washington Post. „We hebben de overheid en Navo-troepen gevraagd ons te helpen om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen. Tot nu toe hebben ze ons nog helemaal niet geholpen”, zei de bestuurder.

„Volgens mijn informatie doen de Nederlandse troepen moeite om een zeker respect voor burgers te tonen”, zegt Healthnet-directeur Willem van de Put, woordvoerder namens de ondertekenende organisaties, desgevraagd. „Maar de Amerikanen gaan snoeihard tekeer.” Van de Put zegt die indruk zelf te hebben opgedaan in Afghanistan, en dat is ook wat Afghaanse medewerkers hem melden.

Amerikaanse troepen zetten met hun ’stelselmatig’ bruuske optreden kwaad bloed, stelt hij. Als voorbeeld noemt hij huiszoekingen, waarbij Amerikanen „deuren intrappen en de bevolking de straat opdrijven.”

Ander typerend voorvaI vindt hij de schietpartij in Nagarhar in maart, met zeker tien burgerdoden. In de Amerikaanse versie hebben Amerikaanse militairen toen in paniek gereageerd op een zelfmoordaanslag.

„In werkelijkheid begonnen de Amerikanen wild te schieten na een onhandige manoeuvre van een auto op de weg”, stelt Van de Put, die enige uren na het bloedbad ter plekke was en veel getuigen sprak. „Later bezocht een Afghaanse regeringsvertegenwoordiger nabestaanden, die hij tweehonderd dollar gaf. Maar de Amerikanen ontkennen wat iedereen die erbij stond gezien heeft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden