Nederlandse huizenprijzen stijgen naar de Europese top

Tegen de grote vraag naar woonruimte valt nauwelijks op te bouwen.Beeld ANP

Nederlandse koopwoningen blijven in prijs stijgen. De woningmarkt staat zo onder druk, dat de prijsstijging maakt dat Nederland tot de hardste groeiers van Europa behoort, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat onderzoek deed over het derde kwartaal van vorig jaar.

Een nieuwe koopwoning kostte in Nederland in juli, augustus en september 17 procent meer dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen stegen in die periode met ruim 9 procent, waardoor de prijs van koophuizen gemiddeld met 10,2 procent steeg. Alleen in Slovenië stegen woningen verhoudingsgewijs nog meer in prijs, met 15,1 procent. 

“Als het om het Europees kampioenschap voetbal ging, dan waren we blij met zo’n hoge positie, maar op deze lijst wil je niet bovenaan staan”, zegt Philip Bokeloh, woningmarkteconoom bij ABN Amro. Hij schrijft de twijfelachtige positie van Nederland toe aan meerdere factoren. “Dat de huizenprijzen zo zijn gestegen, heeft voor een deel te maken met de samenstelling van de woningvoorraad. Projectontwikkelaars zijn zich na de crisis gaan richten op iets duurdere en grotere huizen voor doorstromers.”

Historisch afwijkend

Daarnaast drijft het beperkte woningaanbod de prijs op. Bokeloh: “Dat zien we teug in het aantal transacties, dat loopt al enige tijd terug. Verder is de lage rente een oorzaak van de hoge huizenprijzen en speelt het economisch herstel nog altijd een rol.”

Dat Nederlandse koopwoningen in de gemeten periode ruim tien procent duurder werden, is in historisch perspectief flink afwijkend, zegt Bokeloh. “Door de jaren lag de gemiddelde prijsstijging in Nederland rond de 4,8 procent.”

Nu is een vergelijkbaar percentage het Europese gemiddelde: in de EU werden huizen door de bank genomen 4,3 procent duurder. Behalve in Slovenië en Nederland stegen de huizenprijzen ook flink in Ierland, Letland, Tsjechië en Portugal. Dalers waren er ook: in Italië en Zweden liepen de huizenprijzen in het derde kwartaal op jaarbasis iets terug.

Rust

Om de grote vraag naar woningen het hoofd te kunnen bieden, streeft Nederland ernaar om de komende zes jaar jaarlijks 75.000 woningen uit de grond te stampen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren met de bouwsector afgesproken. De uitvoering is echter een hele klus, onder meer door krapte op de arbeidsmarkt.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) komt de overspannen huizenmarkt iets tot rust. De organisatie meldde onlangs dat er in het vierde kwartaal van 2018 iets meer woningen te koop stonden en dat de huizenprijzen iets minder hard stegen.

Maar dat de huizenprijzen op korte termijn zakken naar een ‘ouderwets’ niveau, verwacht Bokeloh niet. “Omdat er behalve economische oorzaken ook een psychologische factor is, waarmee de markt te maken heeft. Veel mensen willen nu een huis kopen, omdat ze bang zijn dat de prijzen nog verder stijgen. Als ik nu achter het net vis, ben ik het haasje, denken ze. Dat is een zelfversterkend effect.”

Lees ook:

De manier waarop we nu huizen verdelen, werkt niet. Wat werkt wel?

Dat inwoners zo’n tien jaar moeten wachten op een sociale huurwoning is niet langer acceptabel, vinden de gemeenten. Ze zoeken naar een nieuw verdeelsysteem.

Huizen zijn zo duur, dat kopers er niet meer op willen - of kunnen - bieden

Er lijkt een einde te komen aan de immer omhoogschietende huizenprijzen. Maar een oplossing voor de krapte op de woningmarkt is er nog niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden