Nederlandse huishoudens krijgen geen 'vuil' water

DEN HAAG - De resultaten van het gebruik van huishoudwater voor toilet en tuin vallen zo tegen dat staatssecretaris Van Geel (milieu, CDA) afziet van grootschalige introductie. Wel wil hij kleinere projecten toestaan, zo schrijft hij de Tweede Kamer.

In Nederland zijn zes proeven geweest met de levering door waterbedrijven van huishoudwater, onder meer in Leidsche Rijn bij Utrecht. Huishoudwater is water dat niet de hoge kwaliteit van drinkwater heeft maar wel geschikt is voor onder andere toilet en wasmachine. Via de buitenkraan kan het bovendien gebruikt worden voor het sproeien van de tuin en het wassen van de auto. Tegen de adviezen in heeft echter 15 procent van de gebruikers er ook een kinderbadje mee laten vollopen.

Door een verkeerde aanleg van de systemen is in Leidsche Rijn uit de 'gewone' kraan huishoudwater gekomen. Ook is het risico op infecties bij het gebruik van huishoudwater groter gebleken dan verwacht. Vooraf was bepaald dat aan de experimenten geen gevolg zou worden gegeven als de volksgezondheid in het geding was.

Daarbij komt dat het voordeel voor het milieu tegenvalt. Het gebruik van het drinkwater kan met 40 procent worden verminderd, maar daar staat tegenover dat productie en distributie van drinkwater het milieu maar in geringe mate belasten. De milieuwinst is derhalve 'marginaal', aldus Van Geel.

Het overgrote deel van de gebruikers -meer dan 80 procent- is overigens wel tevreden over het huishoudwater. Deze mensen zien het als een erg milieuvriendelijk product.

Van Geel concludeert op basis van de proeven dat de levering van huishoudwater alleen mogelijk is als er strenge regels en strikte controle komen. Dat staat echter, zo schrijft hij, op gespannen voet met de wens van het kabinet om gedetailleerde regelgeving tegen te gaan. Levering van huishoudwater door waterleidingbedrijven via grootschalige dubbele systemen wil hij daarom niet mogelijk maken.

In de praktijk gebeurt dit trouwens nu ook niet meer. Wel schept Van Geel ruimte voor kleinere projecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden