'Nederlandse Hour of Power gaat creatief om met giften'

Jan van den Bosch in de uitzending van 6 april Beeld Hour of Power

De organisatie die de Nederlandse uitzendingen van de Hour of Power-kerkdiensten verzorgt is volgens ex-medewerkers niet helemaal zuiver op de graat. Een bestuurslid huurt tegen betaling zijn eigen firma's in.

Dat claimt een aantal huidige en voormalige werknemers in dagblad De Stentor. Hour of Power laat haar uitzendingen produceren door het productiebedrijf van presentator, vicevoorzitter en voormalig EO-coryfee Jan van den Bosch. Reizen met kijkers worden georganiseerd door Van den Bosch' reisorganisatie Beter Uit. Het televisieprogramma wordt betaald uit fiscaal aftrekbare giften.

De kerkdiensten van Hour of Power - opgenomen in de bekende Crystal Cathedral ten zuiden van Los Angeles - zijn al jarenlang iedere zondagochtend te zien op RTL 5. De Nederlandse editie schakelt tussen de Amerikaanse dienst en Van der Bosch' intermezzo's. Daarin interviewt hij predikanten, zendelingen en andere christelijke sprekers.

'Organisaties zijn financieel verstrengeld'
De (voormalige) medewerkers verwijten Hour of Power verder dat het slordig omgaat met geld van de hulporganisatie Hart voor Kinderen. Die werd de afgelopen tijd bestierd door de vrouw van Hour of Power-directeur Louis Pool. Medewerkers van de televisie-stichting zouden regelmatig werken voor de hulporganisatie, waardoor geld dat bedoeld is voor armenzorg uiteindelijk belandt bij het televisieprogramma.

Van de 370 duizend euro die Hart voor Kinderen in één jaar ophaalde, zou slechts 220 duizend euro naar het doel - pleeggezinnen - gaan. De rest zou opgaan aan fondsenwerving, beheer en administratie. Directeur Pool noemt die aantijgingen onzin. Met de uitruil van medewerkers is volgens hem niets mis. Het zou gaan om een zuivere vorm van detachering, waarbij iedereen eerlijk wordt betaald. Dat er onlangs veel giften zijn opgegaan aan onkosten, komt door een mislukt benefietconcert. 'Dat kostte meer dan het opleverde', vertelt Pool aan Trouw.

Tot slot zijn sommige medewerkers van Hour of Power naar eigen zeggen 'monddood' zijn gemaakt, 'doodgezwegen' of buiten gezet toen ze kritiek uitten op de werkwijze van het bestuur.

Staf ontkent belangenverstrengeling
In een verklaring noemen Van den Bosch en directeur Pool de aantijgingen 'volstrekt onjuist'. Volgens hen is het geen kwade opzet dat Van den Bosch voor de uitzendingen zijn eigen firma inhuurt, want de stichting vraagt regelmatig een aantal productiebedrijven om offertes. 'Het bedrijf van Jan van den Bosch komt daar steeds marktconform uit', merkt het bestuur op.

Dat voormalig personeel stevige aantijgingen uit, komt volgens Poot doordat een paar ex-medewerkers 'de boel aan het oppoken zijn'. 'Heel vervelend', oordeelt hij desgevraagd tegenover Trouw. 'En dat in deze lijdenstijd.'

Het Amerikaanse Hour of Power-imperium stortte de afgelopen jaren goeddeels in. Vanwege een faillissement ging de bekende Crystal Cathedral in de verkoop en vanwege interne spanningen viel het bestuur uit elkaar. Voorganger Schuller kwam in een kwaad daglicht te staan toen medewerkers hem verweten dat hij 10 miljoen dollar had 'geleend' van zijn eigen liefdadigheidsinstelling. De rechtbank van Los Angeles oordeelde dat hij zijn royalties moest afstaan aan schuldeisers.

Predikant Robert Schuller, die jarenlang de Hour of Power-diensten leidde Beeld .
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden