Nederlandse harpiste wint prestigieus concours in Israël

TEL AVIV - De Nederlandse harpiste Gwyneth Wentink heeft in Tel Aviv de eerste prijs behaald bij het prestigieuze dertiende internationale harpconcours. De prijs, een concertharp ter waarde van 40 000 gulden, gemaakt door Lyon & Healy, kreeg zij gisteren symbolisch uitgereikt ten huize van de president van Israël, Ezer Weizman. De harp zelf was er namelijk niet.

Daarnaast kreeg de zestienjarige Wentink ook een geldprijs van vijfduizend gulden voor haar uitvoering in de finale van de eigentijdse compositie van de Canadese componist R. Murray Schafer. Dat was zeker geen eenvoudige compositie, die beoogde een dialoog te bewerkstelligen tussen de harp en het begeleidend orkest, in dit geval het Israëlische Filharmonisch orkest. Hier en daar leek het even dat de harp op moest boksen tegen het voltallige orkest, inclusief slagwerkinstrumenten, waarbij de harpist - geheel volgens de richtlijnen van de componist - in het slotstadium werd bijgestaan door microfoon en versterker.

Het Israëlische internationaal harpconcours geldt als het meest prestigieuze concours voor harpisten, in de woorden van Wentink zelf 'onze Olympische Spelen'. Dit jaar namen 35 harpisten uit twintig landen deel. Na drie voorrondes, waarin eenieder meerdere stukken moest uitvoeren, bleef Wentink met nog twee kandidaten, uit Italië en Korea, over voor de finale.

De harpiste uit Almkerk speelde als laatste, en haar harp bleef dan ook op het podium staan als gunstig voorteken. “En we kunnen nu vertellen dat zij slechts zestien jaar oud is”, onthulde de presentator bij het bekendmaken van de winnaar voor een verbaasd en enthousiast publiek. Bij haar toegift wist Gwyneth Wentink de bewonderende blikken op zich gevestigd van de internationale jury, kopstukken uit de muziekwereld. “Ze kan gewoon alle genres spelen, op een hoog technisch en muzikaal niveau”, prees het Franse jurylid haar.

Natuurtalent Echt verwacht had ze het niet, gehoopt wel, luidt haar antwoord op de standaardvraag na afloop. “Je moet helder blijven denken, en ik heb mijn best gedaan”, reageert ze, met de houding van een natuurtalent - gespeend van valse bescheidenheid dan wel arrogantie. Achter de coulissen heeft ze al haar vreugdedansje met haar lerares, Erika Waardenburg, gemaakt. En ook het teddybeertje, dat al haar tournees meemaakt, is geknuffeld, bedankt en geprezen.

Verleden jaar won Wentink ook al in het harpconcours in het Japanse Soka. Sindsdien is de dochter uit een muzikaal nest - vader dirigent en trombonist, en moeder pianiste - op tournee geweest in Venezuela, Spanje en Amerika. Haar eerste kennismaking met de harp gaat meer dan tien jaar terug, toen haar ouders haar meenamen naar een concert. Op vijfjarige leeftijd begon ze te spelen op een Keltische harp. Haar eerste docente bleek al snel 'uitonderwezen'. Momenteel studeert Gwyneth Wentink - naast school, laatste klas havo -- aan de Jong Talent-afdeling van het Utrechts conservatorium. Noemt ze zelf het internationaal harpconcours in Israël de Olympiade, Israël presenteert zichzelf graag als de bakermat van de harp. Tenslotte komt de harp al in de bijbel voor als het instrument van de jonge David, die daarmee als enige de aan depressies lijdende koning Saul wist op te beuren. Toen was het nog een simpele versie, die haar oorsprong had in de pijl en boog. Nu is de concertharp een ingewikkeld instrument met 47 snaren en zeven pedalen. Veertig jaar geleden, bij het tienjarig bestaan van Israël besloot muziekliefhebber Aharon Zvi Propes, de harp in Israël weer in ere te herstellen met een internationaal concours, dat inmiddels is uitgegroeid tot het belangrijkste internationale evenement voor harpisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden