Nederlandse gynaecologen boos op Spaanse IVF-kliniek

De Nederlandse vereniging van gynaecologen heeft bezwaren tegen de praktijken van een Spaanse vruchtbaarheidskliniek die Nederlandse paren met een kinderwens werft. De kliniek, IVF Spain, benadert hen in Nederland. Volgens de gynaecologenvereniging handelt de Spaanse kliniek in strijd met de Nederlandse wet omdat deze met anonieme eiceldonoren werkt.

"Als Nederlandse gynaecologen willen wij de wet handhaven", zei gynaecoloog Jesper Smeenk zaterdag in 'Nieuwsuur'. "In de wet staat dat een kind de identiteit van de donor moet kunnen achterhalen. Anonieme donatie is verboden en daar zijn hele goede redenen voor."

Directeur Jon Aizpurua vertelde in 'Nieuwsuur' dat zijn kliniek in Alicante beschikt over 500 eiceldonoren. Die werft hij voornamelijk onder Spaanse studentes in Alicante. Voor een donatie krijgen die vrouwen tussen de 1000 en 1500 euro.

De IVF-kliniek heeft in Nederland een steunpunt opgericht en organiseert voorlichtingsbijeenkomsten in Nederlandse hotels en maakt actief reclame. In tegenstelling tot in Nederland mogen in Spanje ook vrouwen ouder dan 45 jaar een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. De kliniek biedt bovendien een test die screent op erfelijke aandoeningen. Ook dat mag in Nederland niet.

De Nederlandse vereniging Freya, voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, wordt gesponsord door de Spaanse kliniek. "Dat heeft te maken met het feit dat onze subsidie van het ministerie van volksgezondheid drastisch is verminderd", zei een Freya-woordvoerster in 'Nieuwsuur'. (TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden