Nederlandse Gülenscholen zien leerlingen vertrekken

angst | Turks-Nederlandse kinderen worden uitgeschreven bij scholen die banden met 'coupverantwoordelijke' Gülen hebben.

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Zeven basisscholen die op sociale media als Gülenscholen worden bestempeld, raken leerlingen kwijt. Uit navraag van Trouw blijkt dat inmiddels 24 vooral Turks-Nederlandse kinderen zijn uitgeschreven. Ouders halen hun kinderen bij de scholen weg omdat ze niet meer geassocieerd willen of durven worden met de islamitische prediker Fethullah Gülen. Volgens de Turkse president Erdogan is hij het brein achter de mislukte staatsgreep.

Niet alle scholen krijgen afmeldingen. Basisschool Cosmicus in Den Haag kreeg zes afmeldingen, de gelijknamige school in Arnhem acht. In Amsterdam kwamen bij de school Impuls vijf afmeldingen binnen. Op de Rotterdamse school Cosmicus overwegen zeven ouders uitschrijving. De islamitische basisschool De Roos in Zaandam is met zo'n vijftien tot twintig ouders in gesprek. Directrice Nilay Kaya probeert hen op andere gedachten te brengen. Dat is niet makkelijk, zegt ze. "Ik merk dat de sociale druk enorm is." De Purmerendse vestiging van De Roos heeft geen afmeldingen ontvangen.

De afgelopen weken stuurden fanatieke aanhangers van Erdogan via Twitter en Facebook zwarte lijsten rond met organisaties, waaronder de scholen, die ze met Gülen in verband brengen. 'Gülenscholen' noemen zichzelf niet zo. De band met de islamitische prediker zou enkel bestaan uit sympathie voor hem onder de bestuurders of sommige leraren.

Gaan Turkse ouders weg om de politieke redenen, Nederlandse ouders zijn bang voor de veiligheid van hun kinderen, zegt schoolbestuurder Tuncay Çatak. Hij is voorzitter van de stichting Cosmicus Onderwijs, waaronder drie scholen vallen: een in Amsterdam, een in Rotterdam, en een in Arnhem. Eerder werd bij een Gülen-stichting brand gesticht en gingen stenen door de ruiten. Çatak stuurde gemeenten en het ministerie een brandbrief. "Als mijn directeur bang is, maak ik me zorgen."

Het is onduidelijk waar de kinderen heen gaan. Voorzitter Yusuf Altuntas van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (Isbo) zegt al leerlingen over te plaatsen naar 'zijn' basisscholen. Hij heeft een lijst, in bezit van deze krant, van iets meer dan honderd leerlingen die zich willen uitschrijven bij de Amsterdamse basisschool De Witte Tulp. Schooldirecteur Ramazan Cetintas zegt daar niets van te weten: volgens hem heeft zich bij zijn school juist helemaal niemand afgemeld.

De Isbo-voorzitter begrijpt wel dat ouders de 'Gülenscholen' verlaten. Hij zit op één lijn met Erdogan. "In Turkije, waar de top zit, is dit een terroristische organisatie", zegt Altuntas. "In Nederland is het anders, maar toch: het kan zijn dat je ergens voor wordt gebruikt."

Het zijn aantijgingen die de scholen ten stelligste afwijzen. Basisschool Cosmicus in Den Haag (geen onderdeel van stichting Cosmicus Onderwijs) legde huisbezoeken af bij ouders, vertelt bestuurder Ewald van Vliet. "We leggen uit dat we ons verre houden van politieke bindingen met wie of wat dan ook." Dat zegt ook directrice Nilay Kaya uit Zaandam. Maar het helpt niet erg. "Ouders die hun kind bij ons op school hebben, kunnen voor 'landverrader' worden uitgemaakt. En dat is héél zwaar."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden