Nederlandse gokmarkt zeer in trek

Internationale bedrijven melden zich massaal aan voor vergunning nu markt voor online gokken wordt geopend

De kans is groot dat de internationale gokbedrijven zich op Nederland zullen storten. Dit jaar moet de markt voor online kansspelen worden geopend. Zeker 130 bedrijven hebben zich bij de Kansspelautoriteit gemeld als mogelijke gegadigde voor een vergunning.

Op 1 december vorig jaar konden de partijen zich bij de autoriteit melden in het kader van een voorregistratie. Na de eerste twee weken stond de teller al op 130 gegadigden en volgens een woordvoerder van de organisatie is dat aantal sindsdien alleen maar gegroeid. Mededelingen over de identiteit van de inschrijvers worden niet gedaan. Volgens betrouwbare bronnen zitten alle grote spelers er bij. En dat spoort met eerdere uitlatingen van die grote spelers zoals Unibet. Zij zouden zich na het opengooien van de Deense markt voor online gokken op de Nederlandse gokker storten.

Niet dat nu al niet bij bijvoorbeeld Unibet gegokt kan worden. Het staat Nederlandse gokkers vrij om via buitenlandse sites online te spelen. Alleen mogen die aanbieders zich niet in het Nederlands tot de Nederlandse consument richten omdat zij niet over een vergunning beschikken. En de Nederlandse bezoekers van buitenlandse sites moeten zich nu realiseren dat zij spelen op plekken zonder toezicht.

Gokpaleizen, zoals Casino City, en aanbieders van gokken via speelautomaten vrezen voor de werkgelegenheid in de sector als het gokspelaanbod nog eens wordt vergroot als de nieuwe wet Kansspel op Afstand wordt ingevoerd. Het zou gaan om duizenden banen.

De wet moet overigens nog de Tweede en de Eerste Kamer passeren. Het doel van die wet is het gokken via internet te kanaliseren en vooral ook regels te stellen aan de aanbieders die zo gehouden worden aan een zekere zorgplicht. Zo moeten bij voorbeeld verslaafde gokkers vroeg worden getraceerd. Er moet tevens een verslavingsfonds komen.

De komende maanden denkt de Kansspelautoriteit met de vroege inschrijvers om de tafel te kunnen zitten teneinde regels op te stellen die voor de online gokbedrijven uit te voeren zijn. Volgens Rutger-Jan Hebben, directeur van Speel Verantwoord (de brancheorganisatie van buitenlandse online kansspelaanbieders), zal van wat hij noemt deze secundaire wetgeving afhangen wie de voorinschrijving door een definitieve aanvraag van een vergunning laat volgen. De kans is groot dat vele kleine aanbieders dan zullen afvallen. Zij zullen niet aan de verplichtingen kunnen voldoen omdat zij over onvoldoende financiële middelen beschikken.

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau H2 Gambling Capital blijkt dat het verruimen van de markt niet alleen meer concurrentie tussen aanbieders oplevert, maar ook meer geld voor bijvoorbeeld de Nederlandse sport. Het openstellen van de online kansspelmarkt, bijvoorbeeld met het gokken op voetbalwedstrijden, zou in de periode 2016 tot 2019 100 miljoen euro, mogelijk zelfs 180 miljoen euro, moeten opleveren. Volgens Rutger-Jan Hebben hangt het van het gedrag van de Nederlandse consument af hoeveel geld naar de Nederlandse sport gaat. Kiest de Nederlandse gokker massaal voor het in Nederland gereguleerde aanbod dan is de opbrengst voor de Nederlandse sportsector het grootst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden