Nederlandse gezant Oekraïne aangekomen in Istanbul

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry die woensdag naar het Oekraïense schiereiland Krim ging om te bemiddelen, is daar bedreigd en weggejaagd. Hij is ongedeerd en op het vliegtuig gezet. Hij is inmiddels aangekomen in de Turkse stad Istanbul, zo meldt de NOS.

Redactie

'Dit incident toont aan hoe ernstig de situatie is geworden', zei Serry voor vertrek op de luchthaven van de hoofdstad Simferopol tegen het Britse tv-station ITV. 'Wij moeten een manier vinden om de situatie hier te deëscaleren.'

Ingesloten
De auto van Serry werd omsingeld door een groep pro-Russische mannen. Die zeiden de opdracht te hebben Serry naar de luchthaven te brengen. Die weigerde in eerste instantie, verliet zijn auto en ging te voet naar een café. Daar werd hij ingesloten door een menigte.

Uiteindelijk stemde Serry er toch mee in het schiereiland te verlaten om de impasse te beëindigen. Hij werd naar de luchthaven geëscorteerd. Serry had voor donderdag nog vergaderingen gepland op de Krim. Volgens zijn tolk had hij niet eens de gelegenheid zijn bagage op te halen in zijn hotel. Hij is op het eerste vliegtuig gezet dat van de luchthaven van Simferopol vertrok, en die ging naar Istanbul.

Crisismanager
Serry is een belangrijke adviseur voor VN-chef Ban Ki-moon. Vanaf eind 2007 werkte hij als VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij was de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne en werkte tot 2005 als crisismanager bij de NAVO.

Serry leidde in de periode van 1986 tot 1992 de afdeling Midden-Oosten op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2006 was hij kandidaat voor de Tweede Kamer namens de Partij voor de Arbeid.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft 'respect en bewondering' voor Robert Serry, schrijf hij op Facebook. 'Robert moet daar gewoon zijn werk kunnen doen en niet worden dwarsgezeten door gewapende mannen die kennelijk zelfs voor de VN geen respect kunnen opbrengen', aldus de bewindsman zo ongeveer op het moment dat bekend werd dat Serry zijn missie toch maar staakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden