Nederlandse gasclaim op Duitsland naar 12 miljard

Van onze redactie economie DEN HAAG - Nederland kan mogelijk twaalf in plaats van vier tot acht miljard gulden terugeisen van Duitsland als vergoeding voor te veel geleverd gas. De schatkist krijgt daarvan maximaal tien miljard, geld dat in een fonds komt, waaruit infrastructurele werken als de Betuwelijn worden bekostigd.

De mogelijke meevaller is het gevolg van de al jaren slepende onderhandelingen tussen Nederland en Duitsland over 'Duits' gas dat Nederland aan Duitsland heeft geleverd. Het gas is afkomstig uit de bel bij Slochteren, die zich voor een deel tot onder Duits grondgebied uitstrekt. Bij de exploitatie van dat veld heeft Nederland zich verplicht een deel van het gas aan Duitsland af te staan. Halverwege de jaren tachtig bleek uit nieuw onderzoek dat het Duitse deel van de Groningse gasbel veel kleiner was dan eerst werd aangenomen. Nederland had daardoor jarenlang onevenredig veel gas gratis aan Duitsland geleverd.

In 1989 werden de twee landen het erover eens dat het om twintig miljard kubieke meter ging. Vervolgens ontspon zich een discussie over de prijs. Die was moeilijk te bepalen, omdat de gasprijs in de loop der jaren sterk schommelde. Volgens Haagse bronnen moet Duitsland naast de kostprijs ook nog een rente van ruim 3 procent per jaar betalen. De vergoeding kan daardoor oplopen tot zo'n twaalf miljard. De kwestie is voorgelegd aan de internationale kamer van koophandel in Zwitserland, die eind dit jaar een uitspraak zal doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden