Nederlandse filmwereld bekroont volkse verhalen met Gouden Kalveren

Georgina Verbaan won het Gouden Kalf voor de Beste Actrice voor haar geestige, Audrey Hepburn-achtige optreden in 'De Surprise'. Beeld anp
Georgina Verbaan won het Gouden Kalf voor de Beste Actrice voor haar geestige, Audrey Hepburn-achtige optreden in 'De Surprise'.Beeld anp

Het Limburgse vader-zoon drama 'Gluckauf' is met vier Gouden Kalveren de winnaar van het 35ste Nederlands Film Festival. De jaarlijkse happening werd gisteravond afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film in het Beatrix Theater in Utrecht.

Belinda van de Graaf

'Gluckauf' was met tien nominaties de grootste kanshebber, maar dat de film van regisseur Remy van Heugten (39) de drie belangrijkste prijzen (beste film, regie en scenario) zou opeisen, kwam toch nog onverwacht. In het jurysysteem, dat dit jaar plaats maakte voor het Academysysteem (waarbij de vakwereld zelf nomineert en stemt) werden de hoofdprijzen meestal over verschillende films verdeeld.

Vader en zoon
'Gluckauf' (mijnwerkersgroet voor 'behouden terugkeer') vertelt het verhaal van de verstikkende liefde tussen vader Lei, een kleine crimineel met gokschulden, en zoon Jeffrey die hetzelfde pad op dreigt te gaan. Trefzeker tekent Remy van Heugten, in samenwerking met bestsellerauteur en debuterend scenarist Gustaaf Peek, het Zuid-Limburgse achterland waar de twee proberen te overleven, in een decor van zware rolluiken en grijze luchten. Van Heugten, zelf geboren in Heerlen, duidde de oude mijnwerkersstreek in een interview als een gebied dat 'sterk verarmt, leegloopt, vergrijst, criminaliseert en verrechtst'.

Acteursprijzen
Opmerkelijk is dat de sterke optredens van Bart Slegers en Vincent van der Valk als vader en zoon niet werden bekroond. De acteursprijzen gingen bijna allemaal naar een en dezelfde film: het André Hazes-drama 'Bloed, Zweet en Tranen' van Diederick Koopal, waarvoor Martijn Fischer als André Hazes, Hadewych Minis als Rachel Hazes en Raymond Thiry als vader Joop Hazes werden bekroond.

Alleen het Gouden Kalf voor de Beste Actrice ging naar een andere film. Terechte winnares werd Georgina Verbaan voor haar geestige, Audrey Hepburn-achtige optreden in 'De Surprise' van voormalig Oscarwinnaar Mike van Diem. Verbaan liet andere grote kanshebster Wende Snijders, genomineerd voor haar eerste hoofdrol in 'Zurich', achter zich.

Arthouse
Met de meeste prijzen voor 'Gluckauf' (4) en 'Bloed, Zweet & Tranen' (3) zijn keurig een arthouse film en een publieksfilm bekroond. Het rumoer dat Klaas de Jong vorige week veroorzaakte, was al slap, maar is nu ook nog eens ongegrond gebleken. De producent van 'Michiel de Ruyter' vond dat de publieksfilm te weinig nominaties had gekregen, en trok zijn film morrig terug van het festival.

Met de spotlights voor de arthouse blijkt het zelfs reuze mee te vallen. Arthouse-lieveling Alex van Warmerdam kreeg voor 'Schneider vs Bax' ondanks zeven nominaties niks. Hetzelfde geldt voor het internationaal geprezen surf-epos 'Altantic' van Jan Willem van Ewijk.

Debutanten
Het speelse debuut 'Prins' van Sam de Jong, acht keer genomineerd, moest het doen met Gouden Kalveren voor muziek en montage. Gelukkig werd Morgan Knibbe's actuele 'Those who feel the fire burning', waarin de geest van een verdronken bootvluchteling rondwaart op Lampedusa, uitgeroepen tot beste documentaire. Een geweldige opsteker voor de 25-jarige debutant.

Uit de verdeling van de Gouden Kalveren valt verder op te maken dat de Nederlandse filmwereld van volkse verhalen houdt, drama's over mannen, ploeteraars, die zich staande moeten zien te houden tussen bier- en wietwalmen. Liefst verteld met typische tongval, zoals het zangerige Limburgs van 'Gluckauf' en het platte Amsterdams van 'Bloed, Zweet & Tranen'.

Gouden Kalveren 2015

Beste Film: Gluckauf, van producenten Joram Willink en Piet-Harm Sterk
Beste Regie: Remy van Heugten, Gluckauf
Beste Scenario: Gustaaf Peek, Gluckauf
Beste Actrice: Georgina Verbaan, De Surprise
Beste Acteur: Martijn Fischer, Bloed, zweet & tranen
Beste Actrice in Bijrol: Hadewych Minis, Bloed, zweet & tranen
Beste Acteur in Bijrol: Raymond Thiry, Bloed, zweet & tranen
Beste Camera: Gluckauf
Beste Muziek: Prins
Beste Montage: Prins
Beste Documentaire: Those who feel the fire burning, van Morgan Knibbe
Prijs van het Forum van de Regisseurs: Those who feel the fire burning
Prijs van de Nederlandse Filmkritiek: Tussen 10 en 12, van Peter Hoogendoorn
Publieksprijs: De club van Sinterklaas & het pratende paard, van Tom de Mol
Beste TV-Drama: Geen koningen in ons bloed, van Mees Peijnenburg
Beste Acteur in TV-Drama: Jonas Smulders, Geen koningen in ons bloed
Beste Actrice in TV-Drama: Ariane Schluter, Een goed leven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden