Nederlandse filmers vol verwachting naar Berlinale

De Berlinale opent vanavond met de Edith Piaf-biopic ’La Vie En Rose’. De beroemde Franse chansonnière met het dramatische leven wordt gespeeld door een relatief onbekende Franse actrice: de 31-jarige Marion Cotillard in wie sommigen de mooie mademoiselle zullen herkennen uit de Wedekind-verfilming ’Innocence’. Potloodstreepjes als wenkbrauwen. Kersenrode mond. ’Non! Rien de rien Non! Je ne regrette rien’.

En natuurlijk is zo’n mooie mademoiselle welkom op de rode loper in Berlijn. Festivaldirecteur Dieter Kosslick wist wel meer sterren en sterretjes te strikken. Steven Soderbergh wordt deze week samen met George Clooney verwacht. Regisseur en acteur presenteren ’The Good German’, een film over een Amerikaanse journalist in naoorlogs Berlijn die betrokken raakt bij een mysterie. De film is door de Amerikaanse pers niet bepaald juichend ontvangen. Voor Kosslick geen reden om ’The Good German’ niet op te nemen in zijn competitie.

In de strijd om de Gouden Beer, de hoofdprijs van het festival, treffen we ook regisseur Robert De Niro en acteur Matt Damon die met ’The Good Shepherd’ een inkijkje geven in de OSS, de voorloper van de CIA. De Niro keerde voor zijn film terug naar de Tweede Wereldoorlog, evenals Clint Eastwood die van de partij is met ’Letters From Iwo Jima’. En wacht even: schreef Edith Piaf het lied ’La Vie En Rose’ ook niet tijdens de Duitse bezetting?

Spannend wordt het voor Nanouk Leopold (38) die met de film ’Wolfsbergen’ is geselecteerd voor het ’Forum’, het programma voor de meer avontuurlijke cineast. ’Wolfsbergen’ belooft een dramatisch familieportret – uitwaaierend over verschillende generaties – met hoofdrollen voor Fedja van Huêt, Jan Decleir, Tamar van den Dop en Catherine ten Bruggencate. ’All characters have to deal with the same existential question: what do I permit myself to know about myself, and about my life, and how do I deal with it?’, schrijft Leopold in de festivalcatalogus.

Er reizen nog twee andere Nederlandse regisseurs vol verwachting naar Berlijn. Het gaat om generatiegenoten Hanro Smitsman (39) en Daya Cahen (37) die met ’Raak’ en ’The Stalin That Was Played By Me’ meedingen naar de prijs voor de beste korte film. De laatste film is een zestien minuten durende documentaire waarin de debuterende Daya Cahen, afkomstig van de afdeling fotografie van de Rietveld-academie, de kleinzoon van Stalin heeft opgespoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden