OpinieEmigratie

Nederlandse emigranten hebben een waarschuwingspakket nodig

Geef Nederlanders die naar het buitenland informatie wat (tijdelijke) emigratie betekent, bepleit Eelco Keij, voorzitter van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland.

Half juni vond op uitnodiging van het ministerie van buitenlandse zaken een groot overleg plaats over allerlei praktische obstakels waarmee Nederlanders buiten Nederland geconfronteerd worden. Dit varieerde van enorm hoge kosten en reisafstanden voor het vernieuwen van een paspoort tot het verlengen van een rijbewijs en het niet meer in kunnen loggen bij de UWV, nu onlangs een tweestapsverificatie is ingevoerd.

De Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) was een van de externe belangenorganisaties die deelnam aan het overleg, naast verschillende interne stakeholders, zoals de RDW (rijbewijzen), Logius (DigiD) en de SVB (sociale verzekeringen).

Het is goed dat dit overleg plaatsvond, want we zien nu beter in waar de overheid al mee bezig is en waar men mee worstelt.

Emigratieleed

Maar wat opviel: de gemeentelijke balie blijft volledig buiten schot. Dat is merkwaardig. Wie emigreert of terugkeert naar Nederland, moet zich in- of uitschrijven bij een gemeente. Dat is het moment waarop cruciale informatie aan de Nederlander kan worden doorgegeven. Wetende dat veel Nederlanders na enkele jaren in het buitenland uiteindelijk ook weer terugkeren naar Nederland, is het van belang om de communicatie zo duidelijk en transparant mogelijk te houden.

Wist u dat u buiten de EU, als u een tweede nationaliteit heeft, het Nederlanderschap ongewild, ongewaarschuwd, onmiddellijk en zonder recht op beroep kunt kwijtraken – en dat dit ook geldt voor uw kinderen? Wist u dat u zich in het buitenland slechts tot één jaar na uitschrijven vrijwillig kunt bijverzekeren voor AOW? Wist u dat er een kans is dat het vernieuwen van een paspoort u duizenden euro’s kan kosten? Wist u dat u zich moet registreren voor aankomende Nederlandse verkiezingen, en dat uw stembiljet misschien nooit aankomt? Wist u dat u het aanvragen van een DigiD buiten Nederland op slechts veertien plekken buiten het Koninkrijk kan, en dat u daar persoonlijk moet verschijnen? En de lijst gaat maar door.

SNBN pleit voor een ‘emigratiewaarschuwingspakket’, af te geven bij en door elke gemeentelijke balie. Dit pakket zou de noodzakelijke informatie moeten bevatten die elke Nederlander bij vertrek zou moeten weten. Nog liever zien wij betere wetten, maar op deze manier kan al veel emigratieleed voorkomen worden. Gemeenten, u bent aan zet.

Lees ook: 

Rutte tegen dubbel paspoort voor Nederlanders in Engeland

Nederlandse expats die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven, dreigen het Nederlanderschap te verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden