Nederlandse Egyptenaren willen actie Kamerleden, zonder moslimbroeders
Ergens halverwege de rondetafelbijeenkomst over Egypte in de Tweede Kamer slaat de vlam in de pan. Egypte-kenner Kees Hulsman voert het woord en verwijt de aanwezige moslim- en koptenorganisaties gebrekkige feitenkennis. "Wie zegt dat er in juli dertig miljoen Egyptische betogers de straat op waren? Het exacte aantal is onbekend."
Ramses Derias van de Nederlandse koptische kerk kan zijn woede dan niet langer bedwingen. Hij gaat staan achter de vergadertafel en schreeuwt door Hulsmans betoog heen. "Welke moslimbroeder heeft u betaald om dat allemaal te zeggen?" Verbaal krijgt hij bijval. "Ik wil die man niet bij de vergadering hebben."
Het doet de wenkbrauwen van de aanwezige Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, D66, SP, SGP en ChristenUnie fronsen. "Het recept voor democratie is dat alles gezegd kan worden", houdt VVD'er Han ten Broeke de zaal voor. Hulsman krijgt weer het woord. "Dat is nou democratie", zegt SGP'er Roelof Bisschop.
De parlementariërs zijn gistermiddag op uitnodiging van de ChristenUnie bijeengekomen in de Kamer om zich door Egyptenaren te laten bijpraten over de situatie aldaar. De aanwezige politieke partijen dienden na afloop vragen in bij minister Timmermans van buitenlandse zaken. Ze willen vandaag zijn standpunt horen over Egypte, vóór hij morgen overleg voert met zijn Europese collega's.
Voor zijn 'eigen clubje'
Als het aan de aanwezige Egyptenaren ligt, moet Timmermans in elk geval niet aansturen op nieuwe invloed voor de Moslimbroederschap - die gisteren niet was vertegenwoordigd. De Egyptenaren zien de beweging van de afgezette president Morsi als grote schuldige van alle ellende.
"Een religieus dictatoriaal regime", noemt pastor Youssef Rizkalla van de koptische kerk uit Eindhoven het verworpen bewind. Hij legt een verband met de tientallen recent afgebrande godshuizen in Egypte. Anderen wijzen erop dat Morsi de samenleving islamiseerde en alleen bezig was voor 'zijn eigen clubje'.
Maakt dat het geweld van het leger tegen betogers van de Moslimbroederschap legitiem, wil CU-Kamerlid Voordewind weten. "Het volk heeft het leger het mandaat gegeven in te grijpen door massaal de straat op te gaan", zegt Abdel Alem van de Vereniging van Egyptische organisaties in Nederland. Rizkalla spreekt over 'een machtiging van het volk'.
Excuses
Op de vraag hoe nu verder, wijzen de meesten op een nieuwe grondwet en verkiezingen. De Kamerleden hebben daar weinig fiducie in. "Verkiezingen uit het niets vormen het recept voor een ramp", zegt D66'er Sjoerd Sjoerdsma. "De interim-regering veegt alle pogingen van de EU om te helpen van tafel", zegt VVD'er Ten Broeke.
"Ik ben blij dat iedereen aan tafel is blijven zitten", zegt Joël Voordewind als hij de bijeenkomst wil afsluiten. Dan staat de eerder woedende kopt Derias opnieuw op. "Ik wil mijn excuses aanbieden." Tevreden sluit Voordewind de middag af. "Je zou bijna overgaan tot een group hug."
Als het aan de aanwezige Egyptenaren ligt, moet Timmermans in elk geval niet aansturen op nieuwe invloed voor de Moslimbroederschap.