Nederlandse economie stabiel, meer groei in Duitsland

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Nederlandse economie is de afgelopen maand met een 0,5 procent gegroeid. De Nederlandse economie draait al maanden net iets beter dan het langjarig gemiddelde. Van een echte versnelling of vertraging lijkt daarbij vooralsnog geen sprake, zo maakte het CBS vandaag bekend.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 is de omvang van de Nederlandse economie 1,5 procent groter. Dit cijfer wordt negatief beïnvloed door de sterk gedaalde aardgaswinning.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het eerste kwartaal van 2016 met 13.0000 toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal vacatures steeg in het eerste kwartaal met bijna 8.000.

De werkgelegenheid neemt al twee jaar achter elkaar toe. Er zijn het afgelopen jaar 112.000 banen bijgekomen.

Ook consumenten gaven meer geld uit. In mei dit jaar lagen de bestedingen 1,4 procent hoger dan vorig jaar. Consumenten gaven vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen.

Het statistiekbureau zag verder producenten afgelopen tijd optimistischer worden, al nam het vertrouwen onder consumenten af. De export en investeringen groeiden afgelopen maanden, net zoals de productie in de industrie.

undefined

null Beeld CBS
Beeld CBS

Duitse economie groeit sneller

De Duitse economie toont deze maand een sterkere groei dan in het afgelopen halfjaar, stelde onderzoeksbureau Markit vrijdag op basis van voorlopige schattingen.

Volgens Markit neemt de activiteit zowel in de Duitse industrie als in de dienstensectoren deze maand sterker toe dan in juni. De graadmeter voor de hele Duitse economie ging daardoor naar het hoogste peil van de afgelopen zeven maanden.

Frankrijk minder sterk

De Franse economie toont ook verbetering, maar staat er nog altijd aanzienlijk minder sterk voor. De nieuwste cijfers wijzen op een stabiele groei, na de kleine krimp die in juni werd gemeten. De Franse industrie ging deze maand verder achteruit, maar de dienstensectoren toonden een kleine groei.

In de hele eurozone werd een lichte verzwakking van de groei gemeten, die daardoor terugzakte naar het laagste peil van de afgelopen anderhalf jaar. Volgens Markit viel de vertraging echter mee, gezien alle onzekerheid rond de brexit. De cijfers wijzen volgens de onderzoekers op een "trage, maar gestage'' groei van ongeveer 1,5 procent op jaarbasis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden