Nederlandse economie krimpt sterker dan gedacht

Een winkel in de binnenstad van Utrecht. Beeld anp

De Nederlandse economie zal dit jaar nog sterker krimpen dan eerder gedacht. Consumenten geven niets of nauwelijks iets uit door onder meer de onzekerheid op de huizenmarkt. Alleen de export is sterk, waardoor de Nederlandse economie naar verwachting langzaam weer zal aantrekken.

Deze verwachting sprak de Europese Commissie vrijdag uit in de zogeheten lenteprognoses voor economische groei. Over de hele linie is Brussel pessimistischer geworden over de Nederlandse economie dan twee maanden geleden.

In februari ging de commissie uit van een krimp van de economie met 0,6 procent. Nu voorspelt ze een daling van 0,8 procent. In november 2012 ging de Europese Commissie er nog vanuit dat de Nederlandse economie in 2013 zou groeien met 0,3 procent.

Export
Wel verwacht Brussel dat in 2014 er sprake zal zijn van groei: 0,9 procent is de prognose. Met name export stimuleert de economie, ondanks een onderdrukte vraag uit de grootste afzetmarkt voor Nederland, de EU. Ook de import zou in 2014 weer moeten aantrekken, verwachten de rekenmeesters van de EU.

De inflatie zal niet afnemen, verwacht de commissie. Die zal dit jaar waarschijnlijk uitkomen op 2,8 procent, gelijk aan vorig jaar. Pas volgend jaar zal de inflatie gaan zakken, naar 1,5 procent, verwacht de EU. Ook hierover is Brussel somberder geworden.

Er is ook geen goed nieuws over de werkloosheid. Die zal naar verwachting dit jaar en volgend jaar verder toenemen. Voor 2013 voorspelt Brussel dat 6,9 procent van de beroepsbevolking zonder werk komt te zitten en dat dit zal oplopen in 2014 tot 7,2 procent. Hierover was Brussel in februari ook nog positiever.

Begrotingstekort te hoog
Het begrotingstekort van Nederland neemt dit jaar niet verder af. Het zal naar verwachting blijven steken op 3,6 procent, gelijk aan een eerdere raming. Maar in prognose van de Commissie is het bezuinigingspakket dat in maart werd gesloten niet meegenomen.

Ook het akkoord met de sociale partners is nog niet doorgerekend.
Volgens de regels moet Nederland het tekort dit jaar onder de EU-norm van 3 procent hebben teruggebracht.

Verlening
Nederland krijgt een jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de EU-norm van 3 procent terug te dringen. Die aanbevelig deed Europees Commissaris Olli Rehn vrijdag tijdens een persconferentie. De EU-lidstaten moeten hier formeel hun goedkeuring aan geven.

De staatsschuld zal dit jaar oplopen tot 74,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2014 neemt de staatsschuld toe tot 75,8 procent, zo becijferden de rekenmeesters van de EU. Het kabinet neemt in augustus een besluit over eventuele aanvullende maatregelen.

In de tuin van een koophuis staat extra groot de vraagprijs. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden