Nederlandse economie heeft grootste belang bij stranden van deze gedoogcoalitie

Beeld ANP

De gedoogcoalitie onderhandelt verder over een omvangrijk bezuinigingspakket. Helaas. De 'moeilijke' fase in de gesprekken, waar de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag melding van maakte, werd gevolgd door een kijkje in de keuken voor de buitenwacht dat bepaald niet vrolijk stemt.

Het enthousiasme om de voor Nederland zo broodnodige hervormingen op sociaal-economisch terrein, op de huizenmarkt en in de zorg door te voeren is in ieder geval bij de gedoogpartner bijzonder klein. Gisteren bleek er opeens wel weer genoeg basis om verder te praten. Dat doet de vrees toenemen dat VVD en CDA op die wezenlijke punten (opnieuw?) water bij de wijn gedaan hebben.

Het is eigenlijk wel genoeg geweest met de invloedrijke rol van de PVV op het kabinetsbeleid. Wilders is de man van op de rem trappen, van stilstand, en dat op een moment dat het kabinet vaart zou moeten maken en buiten de bekende paden zou moeten treden.

Op deze plaats is tijdens de formatie meerdere malen gepleit voor een rol voor de PVV in het kabinet. Op basis van de verkiezingsuitslag en het gebrek aan alternatieven. Let wel: voor een rol in het kabinet en niet als gedoogpartner, wat helaas de uitkomst werd.

Maar de diepe crisis was toen nog niet in zicht. Met die crisis als belangrijkste omstandigheid ware het beter dat er aan de gedoogconstructie zo snel mogelijk een einde komt.

Uiteraard dienen er verkiezingen te komen als de drie partijen er alsnog niet uit kunnen komen, hetgeen nog steeds geen uitgemaakte zaak is. De kans dat er echter nog voor de zomer verkiezingen kunnen worden gehouden, is inmiddels minimaal.

Daarbij komt dat het kabinet-Rutte een minderheidskabinet is en staatsrechtelijk gezien dus niet onmiddellijk zijn ontslag dient aan te bieden bij het mislukken van de onderhandelingen.

Het minderheidskabinet zou er in dat geval goed aan doen om met de oppositie te bezien of de broodnodige hervormingen, in afwachting van de te houden verkiezingen, niet toch van een Kamermeerderheid voorzien kunnen worden.

Het argument dat de kiezer er dan geen uitspraak over kan doen, is niet terecht. Er zijn in de Kamer immers ook partijen die fel tegen de hervormingen zijn. De hervormingen blijven zo per definitie onderwerp van een eventuele verkiezingscampagne, terwijl in het belang van de gezondmaking van de overheidsfinanciën en de economie de snelheid erin gehouden wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden