Nederlandse economie groeit weer en werkgelegenheid neemt toe

We gaven vooral meer geld uit aan meubels, elektrische apparaten en fietsen Beeld anp
We gaven vooral meer geld uit aan meubels, elektrische apparaten en fietsenBeeld anp

De Nederlandse economie is vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Ook de werkgelegenheid nam toe in het vierde kwartaal van 2014. Er kwamen ten opzichte van het voorgaande kwartaal 42.000 banen bij.

Redactie

De economie werd vorig jaar 0,8 procent groter. Na twee achtereenvolgende jaren van krimp voldeed de vooruitgang daarmee aan de verwachtingen.

De groei trok flink aan in de laatste maanden van 2014. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Waar gaven we geld het aan uit?
Consumenten gaven vorig kwartaal vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten, terwijl verder de fietsenverkoop in de lift zat. Ook in de horeca werd meer geld uitgegeven dan een jaar eerder.

De uitgaven werden vooruit geholpen door de stijgende huizenverkoop en het herstel op de arbeidsmarkt.

Grootste banentoename in jaren
De 42.000 banen die er vorig kwartaal bij kwamen, vormen de grootste toename in drie jaar. Er waren vooral meer banen voor uitzendkrachten en zelfstandigen.

Veel open vacatures
Het aantal openstaande vacatures steeg volgens het CBS aan het einde van 2014 met 6000 tot 119.000 op kwartaalbasis. In vergelijking met een jaar eerder nam het aantal vacatures met 22.000 toe.

Nog altijd minder banen dan in 2008
Het aantal arbeidsplaatsen in Nederland bedroeg aan het einde van vorig jaar 9,8 miljoen. Dat zijn er 64.000 meer dan een jaar eerder, maar nog altijd 100.000 minder dan aan het einde van 2008, aldus het CBS.

Aantal langdurig werklozen neemt toe
De werkloosheid bleef het afgelopen kwartaal vrijwel gelijk ten opzichte van de voorgaande periode, op 633.000 mensen. In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal werklozen met ruim 30.000. Wel neemt het aantal langdurig werklozen nog steeds toe, meldde het statistiekbureau. Vooral bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig. Van deze groep had in het afgelopen kwartaal ruim 60 procent minstens een jaar geen werk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden