Nederlandse economie blijft krimpen
In het tweede kwartaal van dit jaar is de Nederlandse economie gekrompen met 0,2 procent. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. De economie krimpt nu al vier kwartalen achter elkaar. 'Wel is de krimp telkens kleiner geworden', aldus het CBS. Vergeleken met een jaar geleden is de economie in totaal met 1,8 procent gekrompen.
Het CBS gaf meer sombere cijfers. De werkloosheid blijft stijgen; in een jaar tijd zijn 147.000 banen verloren gegaan. 'Dit is een daling van 1,9 procent en de grootste daling sinds de start van de kwartaalreeks van het CBS in 1995', aldus het CBS. Het banenverlies was het grootst in de bouw en de zakelijke dienstverlening. In beide takken gingen 28 duizend banen verloren. De werkloosheid in Nederland is vorige maand opgelopen tot 8,7 procent van de beroepsbevolking.
Ook andere cijfers laten zien dat het herstel van de economie op zich laat wachten. In een jaar tijd zijn de investeringen met 9,4 procent teruggelopen, daalde de consumptie van huishoudens met 2,3 procent en liep de export van goederen terug (0,3 procent).
Koud voorjaar
De consumptie krimpt nu al ruim twee jaar. Huishoudens gaven vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto's, kleding en meubels. Ze kochten ook minder voedings- en genotmiddelen. Wel gaven ze door het relatief koude voorjaar meer uit aan aardgas dan verleden jaar.
De bestedingen van de overheid namen met 0,5 procent af in het afgelopen kwartaal. 'Dit is volledig toe te schrijven aan de teruggelopen uitgaven aan het openbaar bestuur. Aan zorg is wel meer uitgegeven dan vorig jaar', aldus het statistiekbureau.
Recessie
De economie ging in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent achteruit. In het derde kwartaal van vorig jaar kromp de Nederlandse economie nog 1 procent en in het vierde kwartaal 0,4 procent. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.