Nederlandse economie bijna in recessie

De Rotterdamse koopgoot. (Jorgen Caris, Trouw)

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook in het tweede kwartaal was al sprake van nulgroei. Daardoor is de economie net aan een recessie ontsnapt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze cijfers vrijdag bekend. Voor het derde kwartaal gaat het om een eerste raming.

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog wel, met 1,8 procent, maar het gaat hier om de laagste groei sinds begin 2005. In het tweede en eerste kwartaal werden nog groeipercentages van respectievelijk 3 en 3,3 gerealiseerd in vergelijking met een jaar eerder. De Nederlandse economie profiteerde toen nog van de sterke expansie in 2007.

Volgens het CBS is de groei vooral teruggevallen door lagere consumentenbestedingen en lagere investeringen door het bedrijfsleven. Ook de groei van de export, een belangrijke motor van de Nederlandse economie, liep terug.

De terugval van de economie had gevolgen voor de werkgelegenheid. Het aantal banen, ruim acht miljoen, bleef het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal.

Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer verkeert de Nederlandse economie „aan de rand van een recessie”. Van een recessie is officieel sprake als de economie twee kwartalen op rij krimpt.

De economie van Duitsland belandde het afgelopen kwartaal al in een recessie. Vrijdag werd bekend dat Italië als tweede grote Europese economie in een recessie terecht is gekomen. De Italiaanse economie kromp in het derde kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De economische activiteit in Italië lag in het derde kwartaal 0,9 procent lager dan een jaar eerder. Dat is de zwakste prestatie sinds de eerste drie maanden van 1993.

Bovendien is de economie van de eurozone voor het eerst in zijn bestaan in een recessie beland. In het derde kwartaal krompen de economieën van de vijftien eurolanden gemiddeld met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Europees statistisch bureau Eurostat vrijdag op basis van eerste schattingen.

In het tweede kwartaal kromp het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden ook al met gemiddeld 0,2 procent. Vergeleken met een jaar geleden groeiden de economieën van de eurolanden in het derde kwartaal met 0,7 procent. Voor de hele Europese Unie werd in het derde kwartaal ook een krimp van 0,2 procent gemeten. In het tweede kwartaal kwam de economische groei in de 27 lidstaten gemiddeld uit op nul procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden