Nederlandse claims in Vioxx-zaak

Geneesmiddelfabrikant Merck zal na de vernietigende jurybeslissing over de pijnstiller Vioxx -208 miljoen euro schadevergoeding- aansturen op een schikking, verwacht de Nederlandse letselschadeadvocaat John Beer.

Een jury in de Amerikaanse staat Texas bepaalde vrijdag dat Merck (in Nederland: Merck Sharp & Dohme) 208 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan de weduwe van een man, die in 2001 op 59-jarige leeftijd overleed na gebruik van de ontstekingsremmer.

Merck haalde Vioxx in september 2004 van de markt nadat uit onderzoek was gebleken dat de pijnstiller na gebruik van meer dan 18 maanden tot hartinfarcten en beroertes kan leiden. Een jury van een rechtbank in Angleton, Texas, oordeelde na twee dagen beraad dat Merck willens en wetens een 'defect product' op de markt had gebracht en stelde het bedrijf aansprakelijk voor de dood van Robert Ernst, een supermarktchef, die marathons liep en aerobic klasjes leidde.

Het was de eerste uitspraak in een Vioxx-zaak. Alleen al in de VS zijn bijna 4000 claims ingediend. In Nederland hebben honderden ex-gebruikers van Vioxx zich tot advocaten gewend. Bij Beer Advocaten hebben zich 350 patiënten aangemeld die schadevergoeding willen van MSD. Beer heeft uit die groep cliënten inmiddels 25 personen geselecteerd die volgens medisch adviseurs voldoen aan de criteria voor een succesvolle claim. Beer: ,,Het gaat in dit soort zaken om het oorzakelijk verband tussen de gezondheidsproblemen en het gebruik van Vioxx. Dat bewijzen ligt juridisch vrij moeilijk."

Beer is van plan voor deze cliënten te gaan procederen in de VS. Hij heeft al eerder voor Nederlanders letselschadezaken tegen Amerikaanse fabrikanten aanhangig gemaakt in de VS, samen met een advocatenkantoor in Houston. Beer verwacht dat Merck spoedig op een schikking zal aansturen, zeker als het bedrijf ook in andere zaken wordt veroordeeld. In de staat New Jersey begint binnenkort een tweede rechtszaak en in november zal in New Orleans de eerste zaak voor een federale rechtbank beginnen.

Volgens de lijkschouwer in Texas overleed Robert Ernst aan hartritmestoornissen en een hartaanval, die waarschijnlijk waren veroorzaakt door een bloedprop. Vioxx zou daarbij een beslissende rol hebben gespeeld.

Het grootste deel van de schadevergoeding, bijna 190 miljoen euro, werd opgelegd als straf voor Merck. Maar dit bedrag zal waarschijnlijk door de rechter worden gematigd tot 20 miljoen euro, omdat voor dit soort strafbetalingen in Texas een maximum geldt. De beurskoers van Merck daalde scherp na de juryuitspraak. Berekend is dat Merck een schadepost van vijftien miljard euro wacht bij meerdere veroordelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden