6 vragen

Nederlandse brouwers durven te experimenteren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Tijdens de tweede week van het Nederlandse bier worden brouwerijen van eigen bodem in het zonnetje gezet. Het is ons eigen kikkerlandje dat de Belgische brouwmeesters naar de troon steekt als het gaat om soorten en smaken. Zes vragen aan een expert in Nederlands speciaalbier.

Er zijn in ons land meer dan 200 brouwerijen die samen meer dan 400 bieren brouwen. Bieren met pakkende namen als Zware Hufter, Grof Geschut en Dikke Deur. En dat Nederlanders dol zijn op een biertje is duidelijk: we drinken gemiddeld ruim 70 liter bier per persoon.

Wat maakt een Nederlands speciaalbier nou anders dan bijvoorbeeld een Belgisch bier?

"Nederlanders hebben geen enorme traditie in het brouwen van speciaal bier," vertelt Jeffrey Zwerwer van Het Arendsnest, proeflokaal voor Nederlandse speciaalbieren in Amsterdam. "In België waren het van oudsher de monniken die het bier maakten. Die waren geletterd en konden dus recepten maken en lezen. Belgisch bier stond en staat voor kwaliteit, maar de manier van brouwen is in België nog steeds heel traditioneel. De Nederlandse biertraditie is heel jong. Daarom experimenteren Nederlandse brouwers meer met bijvoorbeeld rare specerijen zoals hete pepers"

Hoe kan het dat er de laatste 10-15 jaar zoveel Nederlandse brouwerijen zijn bijgekomen?

"Dat is een beetje overgewaaid vanuit Amerika. Hobbybrouwers experimenteren thuis met verschillende recepten en als het resultaat bevalt zoeken ze de commerciële markt op. Daarom is het aantal Nederlandse speciaalbieren de laatste jaren geëxplodeerd. Niemand weet nog precies hoeveel bieren er op de markt zijn."

En waarom hebben die bieren van die bijzondere namen?
"Dat moet ook een beetje uit Amerika en Schotland zijn overgewaaid. Daar drinken ze bieren met namen als 'Raging Bitch' en 'Dead Pony'. Brouwerij de Molen in Bodegraven heeft bijvoorbeeld een bier met de naam 'Bitch Black'."

Wat is op dit moment trend bij de bierdrinkers?
"Dat moet toch wel de IPA zijn, India Pale Ale."

Wat is dat?
"Dat is een wat lichter bier, maar met een hoger alcoholpercentage. Dat komt voort uit de VOC-tijd toen de schepen een half jaar onderweg waren naar Oost-Indië. Er was onvoldoende water aan boord, dus werd er bier gedronken. Maar dat kon ook niet de hele route worden geconserveerd en daarom voegde men er iets meer alcohol en hop aan toe, die werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Nu is het eigenlijk een fusion-biertje. Er worden Amerikaanse hopsoorten voor gebruikt waardoor het een wat fruitige toon heeft, denk aan citrus en grapefruit. Als je Nederlandse hopsoorten gebruikt krijgt bier een wat meer grassige smaak."

Wat is jouw favoriete biertje?
"Dat hangt af van het jaargetijde, het weer en mijn stemming. Met dit weer zou ik kiezen voor 'Mannenliefde' van brouwerij Oedipus in Amsterdam, een amberkleurig biertje met een lekker funky zuurtje en een percentage van 6 procent."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden