Nederlandse bommen op Syrië niet waarschijnlijk

PvdA is tegen: 'Er moet eerst een politiek plan zijn'. Steun aan Franse missies is wel mogelijk.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de aanslagen in Parijs. De vraag is wat Nederland naast de huidige bombardementen in Irak kan doen tegen Islamitische Staat.

Groeit de kans dat Nederland gaat bombarderen boven Syrië?

De aanslagen in Parijs veranderen weinig. Partijen zetten vooral hun bestaande standpunt sterker aan. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma herhaalde gisteren zijn oproep om niet alleen boven Syrië te bombarderen, maar daar ook grondtroepen in te zetten.

De VVD ziet zich gesterkt in de wens om de Nederlandse missie naar Syrië uit te breiden. Kamerlid Han ten Broeke zegt dat trainingscentra niet langer ongemoeid kunnen blijven, nu blijkt dat enkele daders uit Parijs in Syrië zijn geweest.

De ChristenUnie pleit voor gerichte aanvallen tegen de IS-top. Volgens Kamerlid Joel Voordewind hebben de Verenigde Staten op die manier eerder met succes een einde gemaakt aan de thuisbasis van Al-Qaida in Pakistan.

Maar het kabinet zal niet besluiten tot bombarderen boven Syrië zolang coalitiepartner PvdA tegen is. Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) was gisteren duidelijk. "Onze afweging blijft hetzelfde. Er moet eerst een politiek plan voor de toekomst van Syrië zijn." Daarbij hoort voor de sociaaldemocraten een vertrek van president Assad. Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil geen inmenging in het 'Syrische wespennest' zonder politieke strategie. Volgens hem kan Nederland IS verzwakken door Golfstaten als Saudi-Arabië aan te spreken. "Zij spelen een dubbelrol. Sommige van hun onderdanen maken geld over naar IS zoals wij dat naar Unicef doen. "

Speelt mee dat Nederland ook in het vizier van IS komt als het in Syrië bombardeert?

Dat twee landen - Frankrijk en Rusland - die in Syrië bombarderen slachtoffer zijn van een aanslag, speelt in het Nederlandse debat geen rol. PvdA en D66 redeneren dat Nederland nu ook al risico loopt door IS in Irak te bombarderen. Bovendien, zo zegt Servaes, mag terreurdreiging geen argument zijn om niet meer aan internationale coalities deel te nemen. VVD'er Ten Broeke wijst het idee van een verhoogde terreurdreiging van de hand. "Zij haten ons om wie we zijn, niet om wat we doen."

Wat kan Nederland praktisch doen?

Einddatum voor de missie in Irak is zomer 2016. Het is dus de vraag of Nederland toekomt aan bombarderen boven Syrië. Aan verlenging kleven bezwaren: de luchtmacht kampt met een trainingsachterstand omdat piloten niet meer oefenen op luchtgevechten.

Het lijkt waarschijnlijker dat Nederland Frankrijk helpt. Parijs wil graag steun voor missies in Afrika, om de handen vrij te hebben voor de strijd tegen IS. Minister van defensie Jeanine Hennis zei gisteren dat 'alle opties op tafel liggen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden