Update

Nederlandse boeren vrezen voor hun vee: Afrikaanse varkenspest komt dichterbij

Na het lossen van varkens bij slachterij Vion in Boxtel worden de vrachtwagens gereinigd en ontsmet. Een van de lessen die zijn getrokken uit de vorige varkenspestepidemie is het reinigen van de voertuigen waarmee de varkens worden vervoerd om besmetting tegen te gaan. Beeld ANP
Na het lossen van varkens bij slachterij Vion in Boxtel worden de vrachtwagens gereinigd en ontsmet. Een van de lessen die zijn getrokken uit de vorige varkenspestepidemie is het reinigen van de voertuigen waarmee de varkens worden vervoerd om besmetting tegen te gaan.Beeld ANP

Afrikaanse varkenspest heerste al in Oost-Europa, maar heeft nu opeens wilde zwijnen in België gedood. Boeren vrezen voor hun vleesvarkens, want er bestaat geen vaccin.

Emiel Hakkenes

Nederlandse boeren houden hun hart vast: komt de Afrikaanse varkenspest ook naar Nederland? Dat zou een ramp betekenen voor de varkenssector, met duizenden dode dieren, miljoenen euro’s schade en failliete boeren als gevolg.

Met dat scenario wordt rekening gehouden sinds donderdag Afrikaanse varkenspest is vastgesteld bij drie dode everzwijnen in de Belgische provincie Luxemburg. De ziekte kan overslaan van wilde zwijnen naar vleesvarkens op boerderijen. Afrikaanse varkenspest is dodelijk. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen. Voor mensen is de ziekte onschuldig.

Alarmbellen

Afrikaanse varkenspest dook in 1957 voor het eerst op in Europa. In de jaren ’80 leek de ziekte uitgeroeid, behalve op Sardinië. Maar sinds 2007 is het virus terug. Vanuit de Kaukasus verspreidt het zich gestaag naar het Westen. Deze zomer bereikte het Roemenië en Polen. Dat baarde boeren en politici in West-Europa zorgen. Zo besloot Denemarken tot de bouw van een hek dat wilde zwijnen uit Duitsland moet tegenhouden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit publiceerde deze zomer in verschillende talen een flyer met tips om de insleep van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Toeristen krijgen bijvoorbeeld het advies om geen etenswaren uit Oost-Europa mee te nemen.

Nu het virus plotseling in België is opgedoken, op 150 kilometer van de Nederlandse grens, luiden alle alarmbellen. Boerenorganisatie LTO Nederland voerde vrijdagochtend spoedoverleg met minister Schouten van landbouw. Er worden nog geen extra maatregelen van kracht om verspreiding te voorkomen. De Europese Commissie stuurt een team van experts naar België om de autoriteiten te helpen het virus in te dammen.

Voor de Nederlandse varkensboeren zijn de dode everzwijnen in België een bewijs van het gevaar van de groeiende populatie zwijnen. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil dat er meer werk wordt gemaakt van het afschieten van wilde zwijnen in Nederland, buiten de gebieden die als hun territorium zijn aangewezen. In het grootste deel van Nederland, met uitzondering van de Veluwe en Oost-Limburg, geldt het ‘nulstandbeleid’. Dat betekent dat er geen enkel wild zwijn voor mag komen. In de praktijk wordt deze nulstand weinig actief nagestreefd.

Besmette etenswaren

Van de zwijnen die worden afgeschoten, wordt steekproefsgewijs een bloedmonster gecontroleerd op Afrikaanse varkenspest. Tot op heden is dat niet aangetroffen. In België heerste de ziekte in 1985 voor het laatst onder vleesvarkens. De export van Belgische varkens werd toen verboden en duizenden dieren werden geruimd. Een jaar later brak de Afrikaanse varkenspest voor het eerst in de geschiedenis uit in Nederland, op een boerderij in Zoetermeer. De ziekte sloeg over naar een tweede bedrijf, waarna vijfduizend varkens op dertien bedrijven werden afgemaakt. De oorzaak werd gezocht in besmette etensresten.

Ook bij de huidige gevallen in België speelt menselijk handelen waarschijnlijk een rol. Mogelijk heeft een reiziger besmette etenswaren meegenomen uit een gebied waar varkenspest heerst, zoals Polen of Roemenië, en die in België weggegooid.

Minister Schouten roept, net als de NVWA, mensen op geen vlees mee te nemen uit Oost-Europa en dit zeker niet in de natuur weg te gooien of achter te laten. De minister heeft contact gehad met haar Belgische collega. “We zijn ons allemaal zeer bewust dat we alert moeten zijn”, zei Schouten na afloop van het spoedoverleg.

Symptomen

Varkenspest kan zich uiten in diverse vormen, van bijna geen verschijnselen tot huidbloedingen en sterfte. De meest voorkomende symptomen: koorts, verlies van eetlust, sloomheid en huidbloedingen in voornamelijk de oren, staart, buik en binnenzijde van de ledematen.

Lees ook:

Schouten heeft de boer in het vizier

Landbouwminister Schouten stelt een logisch doel voor de toekomst. Maar de weg er naartoe is nog niet duidelijk uitgestippeld.

Ontmoet de nieuwe, enthousiaste generatie boeren: 'Dat boerenbloed, dat heb je gewoon'

Zware arbeid, lage prijzen en een kritische omgeving. Toch staat een nieuwe, enthousiaste generatie boeren klaar, leert een bezoek aan de agrarische hogeschool Aeres in Dronten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden