Nederlandse boer gelooft in overleg

Boeren voeren actie in het Waalse Ghislenghien. In navolging van de Fransen blokkeerden ze ook een snelweg. Beeld belga
Boeren voeren actie in het Waalse Ghislenghien. In navolging van de Fransen blokkeerden ze ook een snelweg.Beeld belga

Het agrarisch protestvuur lijkt vanuit Frankrijk om zich heen te grijpen. In navolging van hun Franse collega's blokkeerden Waalse boeren woensdagavond de snelweg tussen Brussel en Lille. Vlaamse landbouwers sloten zich gisteren bij de acties aan. Waarom houden Nederlandse boeren zich stil?

"De Nederlandse boerenorganisaties proberen de rust er nog in te houden", zegt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). "In Frankrijk waren het spontane acties die later door de bonden zijn overgenomen."

Albert Jan Maat, voorzitter van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), zei eerder dat Nederlandse boerenbonden meer met partijen uit de voedselketen en de overheid samenwerken. Volgens hem is die Nederlandse overlegcultuur in andere landen minder aanwezig. Maar als de melkprijs elke maand met een cent blijft dalen - hij zakte van 34 cent per kilo toen het melkquotum op 1 april werd losgelaten, naar 28,5 cent nu - dan kan de vlam in Nederland ook wel eens in de plan slaan, waarschuwt Wiegersma.

Energie aanwezig
De melkveehouder uit Rinsumageest zegt dat de vakbond acties niet stimuleert, maar als de nood aan de man is, houdt de NMV ze ook niet tegen. "De energie voor acties is onder boeren aanwezig." Hij is wel van mening dat Fransen een ander temperament hebben dan de Nederlanders. "Hoe zuidelijker hoe vuriger. Wij zijn vrij nuchter."

LTO krijgt van de achterban ook zorgelijke berichten over lage melk- en vleesprijzen. Maar signalen over eventuele acties krijgt de organisatie nog niet. LTO keurt de buitenlandse acties af en vindt dat er eerst gezocht moet worden naar andere oplossingen voor de problemen. Bijvoorbeeld het omzeilen van de Russische boycot door exportbelemmeringen naar andere landen op te heffen.

Volgens de NMV moet Brussel aan de aanbodkant ingrijpen. Wiegersma hoopt dat dat gebeurt op de buitengewone vergadering van de Landbouwraad op 7 september. "Momenteel is er veel te veel melk op de markt."

Enkele dagen geleden zetten Duitse boeren hun trekker voor de fabriek van het melkconcern DMK. Ook hielden tientallen Britse boeren slakkengangdemonstraties op wegen in het midden van Engeland.

Waarom staken Europese boeren?

Sinds vorige week blokkeren Franse boeren de snelwegen uit protest tegen de lage melk- en vleesprijzen. Dit leidt tot veel hinder. Ook stortten ze mest bij supermarkten en plunderden buitenlandse vrachtwagens.

Frankrijk is het grootste agrarische land van Europa, maar de landbouwsector verkeert al jaren in een neerwaartse spiraal. Daar kwamen de financiële crisis en het Russische embargo nog bij. De afgelopen maanden daalden de prijzen extra hard door het afschaffen van de Europese melkquota. Een Franse boer verkoopt een kilo rundvlees voor 3,70 euro, terwijl de kostprijs 4,50 euro bedraagt. Belgische boeren zeggen het nog slechter te hebben.

Is de Nederlandse situatie anders? "Ik heb het idee dat de acties in Frankrijk een nationalistisch tintje hebben", zegt Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. "Ze hebben het voor elkaar gekregen dat Duitse producten uit de schappen verdwijnen."

Financieel gezien staan de opbrengsten in Nederland ook onder druk, terwijl de kosten gelijk blijven. In Frankrijk krijgen de boeren zelfs meer subsidie. Wiegersma: "Daar is de melkprijs 34 cent per kilo, waarvan 4 cent subsidie. In Nederland hanteert FrieslandCampina een prijs van slechts 28,5 cent." Albert Jan Maat erkent dat de situatie van de Nederlandse boer net zo penibel is. Maar kwalitatief staat Nederland er beter voor. De kwaliteit van Franse landbouwproducten is de afgelopen tien jaar gekelderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden