Nederlandse bisschoppen ontmoeten paus

Kardinaal Wim Eijk. Beeld ANP
Kardinaal Wim Eijk.Beeld ANP

De Nederlandse bisschoppen hebben vanochtend een ontmoeting met paus Franciscus. Kardinaal Wim Eijk zal een woord van begroeting uitspreken, waarna het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk het woord tot hen zal richten.

De ontmoeting was voor donderdag gepland, maar is wegens de drukke werkzaamheden van de paus verplaatst. De ontmoeting is daardoor nu aan het begin van het zogeheten ad-liminabezoek, het gezamenlijke bezoek van de bisschoppen van een kerkprovincie aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus in Rome.

Vertraging
Normaliter heeft zo'n bezoek eens in de vijf jaar plaats, maar het laatste gezamenlijke bezoek van de Nederlandse bisschoppen dateert van 2004. De vertraging is onder meer ontstaan doordat de vorige paus, Benedictus XVI, om gezondheidsredenen de ad-liminabezoeken opschortte en Franciscus, die in maart Benedictus opvolgde, tijd nodig had om zich in te werken.

Nieuwe bisschoppen
Sinds 2004 hebben vier van de zeven bisdommen een nieuwe leider gekregen. Alleen in Haarlem-Amsterdam (Jos Punt), Den Bosch (Antoon Hurkmans) en Roermond (Frans Wiertz) resideert nog dezelfde bisschop. Wim Eijk was in 2004 bisschop van Groningen-Leeuwarden en werd eind 2007 benoemd tot opvolger van kardinaal Ad Simonis in het aartsbisdom Utrecht. Gerard de Korte was in 2004 hulpbisschop van Utrecht en is Eijk opgevolgd in Groningen-Leeuwarden.

Van de vijf hulpbisschoppen die naar Rome reizen, was alleen Everard de Jong (Roermond) 9 jaar geleden al in functie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden