Nederlandse bisdommen lijden verlies

De Nederlandse bisschoppen, afgelopen december tijdens hun bezoek aan het Vaticaan. Beeld anp
De Nederlandse bisschoppen, afgelopen december tijdens hun bezoek aan het Vaticaan.Beeld anp

De Nederlandse bisdommen staan er financieel slecht voor. Vanwege het teruglopende kerkbezoek en de vergoedingen aan misbruikslachtoffers schrijven ze rode cijfers.

In 2012 leden ze opgeteld 4,3 miljoen euro verlies, op een totaal van 30,1 miljoen euro inkomsten. Daardoor teren ze in op hun vermogen, meldt NRC Handelsblad. De krant baseert zich op onderzoek van televisieprogramma KRO Reporter. De woordvoerder van de bisschoppenconferentie kon niet direct vertellen hoe lang de bisdommen al verlies lijden.

In ieder geval is de situatie in het bisdom Rotterdam het meest zorgwekkend: dat bisdom ging er in 2012 maar liefst 2,2 miljoen euro op achteruit. Als die trend doorzet, komt naar eigen zeggen de continuïteit van de kerk in de Randstad in gevaar. Samen hebben de bisdommen een algemene reserve van 91,5 miljoen.

Utrecht haalt de broekriem al stevig aan
Een uitschieter is het aartsbisdom Utrecht, met een positief resultaat van 736 duizend euro. Aartsbisschop Eijk heeft die winst goeddeels te danken aan Caritas Moeder Theresa, een stichting die wordt geleid door zijn voorganger Ad Simonis. De liefdadigheidsorganisatie doneerde eenmalig 649 duizend euro.

Ook haalde het aartsbisdom in 2008 als eerste de broekriem aan. Vijftien medewerkers moesten vertrekken en tientallen parochies moesten fuseren.

Dat leidde tot reusachtige gemeenschappen, zoals de Thomas a Kempis-parochie. Die omvat nu alle kerken van Kampen tot Zwolle en Hasselt. Volgens het aartsbisdom zijn de maatregelen nodig om de kerk op de lange termijn rendabel te houden. Andere bisdommen hebben vergelijkbare fusie- en saneringsplannen.

'Straks zijn parochies grootschalig en onpersoonlijk'
Het beleid is niet onomstreden. Zo schreef protestgroep Bezield Verband in december een brief aan paus Franciscus, waarin ze stelt dat katholieken pas echt massaal zullen afhaken als hun dorps- en wijkkerken moeten sluiten. 'Bloeiende lokale geloofsgemeenschappen verliezen door die schaalvergroting hun eigenheid en identiteit', vreest Bezield Verband. 'Ze lossen op in een onpersoonlijke, grootschalige en complexe organisatie.'

De Nederlandse rk kerk verloor tussen tussen 2004 en 2012 ruim een half miljoen leden. Dat is 12,5 procent van het ledenbestand. In 2004 stond 28,4 procent van de Nederlanders ingeschreven bij een rooms-katholieke kerk; in 2012 was dat nog 24,1 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden