Opinie

Nederlandse bijdrage kan verschil maken in Mali

Franse troepen patrouilleren in de Malinese stad Diabaly. Beeld epa
Franse troepen patrouilleren in de Malinese stad Diabaly.Beeld epa

PATRICK CAMMAERT   Door mee te doen aan de VN-missie in Mali kan Nederland laten zien waartoe een ingekrompen krijgsmacht nog in staat is, stelt generaal-majoor Patrick Cammaert.

Patrick Cammaert; generaal-majoor der mariniers (b.d.); voormalig militair adviseur van de VNorganisatie voor vredesoperaties (DPKO) en divisiecommandant van de VN-missie in de Democratische Republiek Congo.

Op dit moment opereren zeven van de vijftien vredesoperaties in Afrika onder de vlag van de Verenigde Naties en twee onder de vlag van de Afrikaanse Unie. De problemen in Mali vormen een ernstige bedreiging niet alleen voor een destabilisatie in West-Afrika, maar ook voor de internationale vrede en veiligheid.

De Nederlandse regering overweegt militaire eenheden te sturen naar de 'United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali' (Minusma). Deze bijdrage zou bestaan uit gevechtshelikopters, en materieel en personeel uitgerust en getraind om inlichtingen te verzamelen (Trouw, 21 oktober). Dit zou de eerste keer zijn dat Nederland direct substantieel bijdraagt aan een VN-vredesoperatie sinds de missie in Ethiopië en Eritrea (UNMEE) in 2001. Deze uitzending zou niet alleen Minusma helpen om haar mandaat in resolutie nr. 2100 van de Veiligheidsraad uit te voeren, maar het zou ook een daadwerkelijk verschil maken in de missie zelf en een belangrijk signaal afgeven voor een toekomstige bijdrage van westerse landen.

Scherpschutters
De VN hebben, gezien de aard van de dreiging in Mali, speciale capabilities nodig om het mandaat met succes uit te voeren. Het grootste gedeelte van de vredeshandhavers is in Mali aangekomen, maar het ontbreekt de missie aan vitale middelen zoals gevechts- en transporthelikopters, personeel en uitrusting om inlichtingen te verzamelen, special forces inclusief scherpschutters, explosievenspecialisten, genie, en medische capaciteit om haar taak goed uit te voeren. Dit is juist in Mali van groot belang waar VN-peacekeepers moeten opereren in een lastige veiligheidssituatie en voor de eerste keer in de geschiedenis van peacekeeping geconfronteerd worden met een asymmetrische dreiging (van ongelijke partijen) en operaties.

Mali mag voor sommigen ver weg zijn, maar slechts tien maanden geleden gebruikten aan Al-Kaida gelieerde opstandelingen hun controle over het noorden van het land om een groeiend aantal (djihad)strijders te rekruteren, bewapenen en trainen. Zij vormden een serieuze dreiging voor Centraal-Afrika, Europa en gebieden daarbuiten. Een van de resultaten van de Franse interventie was het herstel van de controle over het noorden van Mali. Er zijn echter geen gemakkelijke oplossingen en er zijn gigantische uitdagingen. Mali heeft de voortgezette steun nodig van de internationale gemeenschap om zich ervan te verzekeren dat zijn grondgebied geen platform biedt voor het laten ontstaan van dreigingen voor zichzelf, de omringende landen en daarbuiten.

Belangrijke troepen-, politie- en trainingsbijdragen worden geleverd door de Fransen, de Amerikanen, de EU-trainingsmissie en door een aantal Afrikaanse landen, maar veel moet nog worden gedaan om vrede en stabiliteit in het land te herstellen. De last van de continuering van de steun moet worden gedeeld. Een Nederlandse bijdrage kan een verschil maken in de missie door een bijdrage te leveren voor de directe invulling van de eerder genoemde ontbrekende middelen. Nederland heeft deze middelen, de ervaring en de nodige technologie om te kunnen opereren in bergachtig terrein en zware uitdagende woestijnomstandigheden. Nederland kan het hoofd te bieden aan snel ontwikkelende dreigingsscenario's.

Meer met minder
Een Nederlandse bijdrage aan Minusma loopt niet alleen in de pas met een bijdrage aan internationale vrede en veiligheid in Afrika, maar is ook een belangrijke uitdrukking van Nederlandse steun aan de VN en hun peacekeeping-activiteiten. Deze zal ongetwijfeld positief bijdragen aan de Nederlandse campagne om lid te worden van de VN-Veiligheidsraad.

Van een Nederlandse bijdrage gaat ook een belangrijk signaal uit voor een toekomst van effectieve UN- peacekeeping, waarbij wordt getoond dat men meer kan doen met minder als de noodzakelijke middelen maar voorhanden zijn.

Nederland is lange tijd bereid geweest om aanzienlijke risico's te lopen met de uitzending van troepen naar Afghanistan. Mali is geen Afghanistan, maar het is geen eenvoudige missie. De leiding is in bekwame handen van speciaal gezant Koenders en de Rwandese commandant generaal-majoor Kazura. Goede coördinatie-afspraken zijn gemaakt met de Franse parallelle missie 'Serval'. Het mandaat schrijft voor dat er bescherming moet worden geboden aan burgers die bedreigd worden. Daarbij moet soms geweld worden gebruikt dat zelfverdediging te boven gaat: "In order to keep the peace, one has to enforce it sometimes". Nederland beschikt over uitstekende eenheden en middelen. Zij zullen ongetwijfeld een verschil maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden