Nederlandse bel-app zet in op hele wereld

RingCredible is vooral erg populair in het uitgestrekte Canada

DORIEN PELS

Gratis of heel goedkoop bellen via internet kan al zo'n jaar of vijf, ook met de smartphone. Waarom slaat dat niet enorm aan? Laat dat nu net de vraag zijn waar ondernemer Hans Osnabrugge mee rondliep. Met RingCredible probeert hij de markt van internetbellen te veroveren. Dat gaat best goed; meer dan een miljoen mensen wereldwijd gebruiken de Nederlandse app.

Skype van het Amerikaanse Microsoft en Viber - in Japanse handen - zijn de bekendste merken om via internet voordelig of gratis te bellen. Daarnaast bestaan er allerlei beldiensten waarbij je elkaar behalve kunt horen ook kunt zien, als Google Talk, Facetime en Touch (voorheen Ping). Die werken alleen als de ander diezelfde app heeft geïnstalleerd.

Met RingCredible kun je bellen naar alle nummers, mobiel of vast. Osnabrugge: "Je hebt een redelijke 3G- of een wifiverbinding nodig. De persoon aan de andere kant hoeft die niet te hebben. We houden het simpel met alleen spraak, zodat je niet direct heel veel data verbruikt. Bellen kost een paar cent per minuut, je koopt een beltegoed met een creditcard of iDeal."

Nieuw is dit overigens niet. Ook Skype en Viber bieden bellen naar gewone nummers aan, tegen betaling, beaamt Osnabrugge. Meestal skypen mensen op hun laptop. "Onze kracht is dat we het simpel aanbieden op de smartphone of tablet. Het lijkt precies op gewoon bellen, maar het is goedkoper."

RingCredible lijkt in aanpak een beetje op Whatsapp, dat als grote kracht heeft dat het het traditionele sms'en imiteert. Net als Whatsapp maakt ook RingCredible gebruik van contacten in het toestel. Uit privacyoverwegingen kopieert de app die contacten niet. Whatsapp doet dat wel; alle contacten van alle gebruikers staan op een Amerikaanse server.

Whatsapp wil ook met goedkoop bellen beginnen, maakte het bedrijf bekend. Het is bang om markt te verliezen aan concurrenten die er al veel langer mee bezig zijn. Whatsapp, vorige week overgenomen door Facebook, voegt binnenkort spraakdiensten toe aan de app, zodat gebruikers via hun internetverbinding gratis met elkaar kunnen bellen. Met 465 miljoen actieve gebruikers is Whatsapp dan een geduchte concurrent voor RingCredible.

Nederlanders gebruiken RingCredible tot nu toe vooral om naar het buitenland bellen. Of om vanuit het buitenland naar Nederland te bellen. Juist die telefoontjes vanaf het vakantieadres naar huis zijn via een gewone mobiele telefoonverbinding nog peperduur. Met RingCredible kosten ze een paar cent.

Bellen in eigen land gebeurt in Nederland veelal gewoon via de provider. De prijzen ervoor zijn al enorm gedaald: bij de meeste abonnementen kost bellen tussen de 5 en 10 euro per maand, als je de kosten van de smartphone aftrekt van het abonnement, zegt Mark Wierenga van vergelijkingssite Bellen.com.

Volgens Wierenga is RingCredible een bel-app die goed werkt. Ook de Consumentenbond is positief.

Osnabrugge: "Heel groot zijn we in Canada. Daar is bellen via telecombedrijven nog steeds peperduur, omdat het zo'n uitgestrekt land is. Het netwerk onderhouden is duur. Voor ons maakt die afstand niet uit."

Maar hoe bestendig is RingCredible? Vroeg of laat moeten de Nederlandse telecomaanbieders overstag en de prijzen voor bellen naar het buitenland omlaag brengen. Dan heeft niemand nog reden om de app te installeren. Dat gebeurde eerder al met sms'en. Veel te lang bleven telecombedrijven geld vragen voor hun berichtenservice, waardoor veel mensen overstapten op de gratis dienst Whatsapp.

Osnabrugge denkt niet dat het zo'n vaart loopt: "KPN en Vodafone blijven hoge kosten houden voor het onderhouden van hun netwerk. Iedere nieuwe beller betekent voor deze bedrijven meer kosten. Wij hebben tien mensen in dienst of we nou een of vijf miljoen klanten hebben. Je ziet nu al dat KPN, met zoveel mensen in dienst, de concurrentie niet kan bijbenen; ieder jaar weer zijn er ontslagrondes."

Volgens Osnabrugge bieden telecombedrijven in de toekomst geen bel- en berichtendiensten meer aan, omdat anderen dat nu eenmaal goedkoper kunnen. Ze trekken zich helemaal terug op het aanbieden van een goed netwerk.

En tegen die tijd kan de wereld niet meer om het bedrijf uit Breukelen heen, hoopt Osnabrugge. "Wij moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. Dat iemand aan het einde van het gesprek naar Australië tegen zijn nicht zegt: 'En dit kostte mij dus 30 cent'".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden