Nederlandse bedrijven vooraan bij fusiekoorts

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De fusiekoorts stijgt in het bedrijfsleven naar ongekende hoogten. Dit jaar zijn wereldwijd 22 279 grote overnames en fusies aangekondigd, met een totale waarde van 1,8 biljoen (1800 miljard) gulden.

Nederlandse concerns laten zich niet onbetuigd. Zo waren er vorig jaar in Nederland zes bedrijven die meer dan twee miljard gulden overhadden voor overnames. Samen legden zij ruim twintig miljard op tafel.

Het mondiale aankoopbedrag van 1,8 biljoen is een derde meer dan de 1,36 biljoen van 1995, en ook dat was al een record, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Bovendien halen liefst zes transacties van dit jaar de top-tien aller tijden. De nummer één is de fusie van de Amerikaanse regionale telefoonmaatschappijen Nynex en Bell Atlantic, een deal van omgerekend 52 miljard gulden.

Van de Nederlandse opkopers spant Albert Heijn-moeder Ahold de kroon. Ahold lijfde voor bijna vijf miljard de Amerikaanse supermarkten van Stop & Shop in. ABN Amro had recent 3,3 miljard over voor een Amerikaanse collega en KPN betaalt 2,7 miljard voor het Australische transportconcern TNT. Voor alle drie was met hun super-aankopen de overnamekas bovendien nog niet leeg.

Een goeddeels Nederlands onderonsje, de overname van de bank MeesPierson door het Nederlands-Belgische Fortis, leverde ABN Amro 2,5 miljard op. De Brits-Nederlandse concerns Shell en Unilever staken beide voor 2,7 miljard in respectievelijk vijf en drie grote acquisities.

Net onder de miljard-grens manifesteerde in Nederland Océ zich nadrukkelijk: de fabrikant van fotokopieermachines kocht voor 900 miljoen de printer-divisie van Siemens. En bij de supermarkt-fusie van De Boer en Unigro ontstaat een concurrent van Ahold die ruim een miljard waard is.

De Verenigde Staten waren weer koploper als het gaat om mega-zakendoen. Volgens het Amerikaanse bureau Securities Data vond van alle fusies de helft in de VS plaats. Daar was in totaal een bedrag van ruim een biljoen gulden mee gemoeid.

- Vervolg op pagina 7

Koersexplosie op Wall Street en globalisering stimuleren groei miljarden-overnames VERVOLG VAN PAGINA 1

Als belangrijkste oorzaak voor de nu al drie jaar aanhoudende fusiegolf wordt in het Amerikaanse onderzoek de voortschrijdende globalisering genoemd. Tegen de verscherpte concurrentiestrijd in veel bedrijfstakken, die daarvan het gevolg is, zijn volgens de betrokken managers blijkbaar alleen mammoetbedrijven opgewassen.

Een andere reden voor de schaalvergroting vormen de krimpende budgetten in met name de defensie-industrie. Elders wordt juist ingespeeld op het ontstaan van vrije markten, zoals op het gebied van de telecommunicatie, het bank- en verzekeringswezen en de energievoorziening.

Mega-fusies stuiten ook veel minder vaak op bezwaren bij de nationale overheden. Om bedrijven via een fusie in staat te stellen de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden, danwel om arbeidsplaatsen te kunnen behouden, doen de mededingingsautoriteiten in de VS tegenwoordig graag een oogje dicht. Zo lijkt het samengaan van Boeing en McDonnell Douglas tot de veruit grootste vliegtuigbouwer ter wereld, niets in de weg te worden gelegd.

Koersexplosie

Tenslotte wordt de fusiegolf in de hand gewerkt door de explosieve koersstijgingen op Wall Street en andere effectenbeurzen. Grootschalige bedrijfsaankopen zijn nu gemakkelijker met aandelen te financieren. Om een forse overnameprijs te kunnen betalen, hoeven dankzij de hoge beurskoers minder aandelen te worden uitgegeven, wat aantrekkelijk is voor de bestaande aandeelhouders.

Van de koop- en fusiemanie profiteren trouwens in de allereerste plaats de in fusies en overnemingen gespecialiseerde investeringsbanken, zo meldt de Duitse financiële krant Handelsblatt. Het gaat vooral om wereldwijd opererende Amerikaanse kantoren als Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Bros, J. P. Morgan, Lazard Freres en Salomon Bros. Deze Wall-Streethuizen verwachten samen een bruto-winst te halen van omgerekend ruim 17 miljard gulden. Merrill, dat zijn marktaandeel dit jaar bijna zag verdubbelen van 34,4 naar 65,6 procent, bezit in deze wereld van fusie-adviseurs nu de onbetwiste koppositie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden