Nederlandse bedrijven moeten kinderarbeid gaan voorkomen, anders riskeren ze voortaan een boete

Kinderen aan het werk op een bouwplaats in New Delhi.Beeld AFP

Bedrijven moeten in de toekomst voorkomen dat goederen op de Nederlandse markt met kinderarbeid worden gemaakt. Een uit 2016 stammende initiatiefwet van PvdA kon vandaag op een krappe meerderheid in de Eerste Kamer rekenen.

Na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, geeft nu ook ­Nederland de strijd tegen kinderarbeid een verplichtend karakter. ­Nederlandse ondernemingen moeten alles op alles zetten om kinderarbeid te voorkomen bij goederen of diensten die zij in het buitenland produceren of inkopen. Als een ­bedrijf zich onvoldoende inspant, riskeert het een boete die kan oplopen tot 4100 euro. Faalt het bedrijf een tweede keer, dan zijn bestuurders zelf strafbaar.

Het plan van Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) kreeg vandaag onverwacht steun van D66. Die partij had in de Tweede ­Kamer voorgestemd, maar maakte zich in de Eerste Kamer zorgen over de uitvoerbaarheid. Ook partijgenoot Sigrid Kaag, als minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking verantwoordelijk voor de uitvoering, vond het eerder onduidelijk aan welke eisen bedrijven precies moeten voldoen. Maar vandaag sprak D66-senator Petra Stienen over ‘een stap in de goede richting’.

Die nieuwe stap moet bedrijven ertoe zetten zich aan te sluiten bij een al bestaand convenant. Dat werd opgezet door het vorige kabinet en had als doel bedrijven zover te ­krijgen uit vrije wil en met advies van de overheid afspraken te maken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vooral het mkb zou hier baat bij hebben. Doordat die ­bedrijven minder hulpmiddelen en een kleinere markt hebben dan multinationals, is het voor hen moeilijker om te voorkomen dat zij handelen in goederen die met ­behulp van kinderarbeid zijn geproduceerd in het buitenland. Door de vrijwillige bedrijven intensief te ­begeleiden, probeert de regering het aantrekkelijk te maken om over te stappen naar maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Kuiken wuifde daarom de kritiek van VVD en CDA weg, die stelden dat de wet oneerlijk zou zijn voor het mkb. De wet zal volgens de PvdA juist een drukmiddel zijn voor kleinere bedrijven om zich aan te sluiten bij het convenant voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Het uitgangspunt is dat bedrijven niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden, maar dat wel van hen wordt verwacht dat ze hun ­beleid op orde hebben,” legde Kuiken uit. “Voor kleinere bedrijven is dat lastiger dan voor multinationals, maar daarom kunnen zij juist in convenantverband samenwerken met de overheid.”

Het wetsvoorstel werd ruim twee jaar geleden al aangenomen door de Tweede Kamer. Toen stemden alleen PVV en VVD tegen. Nu waren dat ook CDA en SGP.

Lees ook:

Akzo trekt zich terug uit de sloppen, maar kan kinderarbeid in de eigen productieketen niet negeren

AkzoNobel had grote plannen om internationale sloppenwijken op te knappen. Maar het verfbedrijf heeft dat boek alweer gesloten, nog geen twee jaar na de lancering. Hoe zit het precies? Zes vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden