Nederlandse bedrijven in Duits windmolenpark

Boskalis en VolkerWessels leggen fundering voor 67 turbines in de Noordzee

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De Nederlandse bedrijven Boskalis en VolkerWessels gaan de fundering verzorgen voor een groot windmolenpark in het Duitse deel van de Noordzee. Het park telt 67 windmolens en verrijst circa 130 kilometer ten noorden van de Eemshaven. Met de opdracht is een half miljard euro gemoeid. Boskalis en VolkerWessels ontvangen daarvan elk de helft.

Zowel voor Boskalis, dat vooral bekend is om zijn baggerwerk, als voor Volker Wessels (bouw, infrastrucuur) is de opdracht de grootste tot nu toe op het gebied van offshore windparken. Beide bedrijven hebben sinds een paar jaar een samenwerkingsverband voor projecten zoals dit. Volgens een zegsman van VolkerWessels werken er momenteel bij beide bedrijven dertig mensen aan het project. Als het uitvoerende werk begint, loopt dat aantal op tot twee keer tweehonderd.

Het windpark, dat Veja Mate heet, zal tot de grotere in de Noordzee gaan behoren. De 67 windturbines kunnen circa 280.000 mensen van elektriciteit voorzien. De totale kosten van het project bedragen 1,9 miljard euro.

De funderingen zelf worden gemaakt door een Deens (Bladt Industries) en een Duits bedrijf (Erndtebrücker Eisenwerk). Volker Wessels en Boskalis kopen ze in, vervoeren ze, verzorgen de installatie en testen ze. Bijzonder aan het project, meldt de woordvoerder van VolkerWessels, zijn vooral de palen. De windturbines zijn 85 meter hoog, erg zwaar en dik. De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen, met de uitvoering wordt eind 2015 gestart. Een jaar later moet Veja Mate gereed zijn.

De bouw van windparken is voor een aantal Nederlandse bedrijven big business - of wordt dat. Het eerste grote Nederlandse windpark op zee dateert van 2006: Egmond aan Zee. Het park bestaat uit 36 turbines. Daarna volgde het Prinses Amaliapark, dat sinds 2008 stroom levert.

Het project Luchterduinen, dat 43 turbines telt, nadert zijn voltooiing. Een aantal turbines levert al stroom, de verwachting is dat het park in augustus op volle toeren draait. Het heeft dan de capaciteit om 150.000 mensen van stroom te voorzien.

Het grootste park in aanbouw is Gemini, dat uit twee delen bestaat die vlak bij elkaar liggen. Als dat park in 2017 klaar is, telt het 150 windmolens die stroom kunnen leveren aan 785.000 huishoudens. Het park, een van de grootste in de wereld, ligt zo'n 80 kilometer buiten de kust van Groningen. De fundering van dat park wordt verzorgd door Van Oord, de concurrent van Boskalis die zich de afgelopen jaren heeft toegelegd op de aanleg van windparken. Van Oord verzorgde ook de fundering van het Luchterduinen-windpark. Van Oord haalde gisteren overigens ook een order binnen: in Dubai voor 100 miljoen euro, voor baggerwerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden