Nederlandse bedrijven betrokken bij btw-fraude voor de jihad

Beeld uit de Zembla-uitzending van vanavond.Beeld Zembla

Nederlandse bedrijven maakten deel uit van fraudenetwerken die waarschijnlijk terroristische organisaties hebben gefinancierd. Het gaat om de grootste btw-fraude die ooit heeft plaatsgevonden.

De Europese netwerken maakten in totaal vijf tot tien miljard euro buit door te handelen in CO2-certificaten en de btw niet af te dragen. Dat stelt het televisieprogramma Zembla op zijn site.

In 2010 vinden Amerikaanse elitetroepen vlakbij de schuilplaats waar later Osama bin Laden werd gedood, documenten die leiden naar een crimineel netwerk dat in Italië één miljard euro aan btw heeft gestolen via de handel met CO2-certificaten. Het netwerk heeft vertakkingen in heel Europa en ook in Nederland.

Nederlandse bedrijven
Zembla heeft de transactiegegevens van verschillende Nederlandse bedrijven onderzocht. Daaruit blijkt volgens het programma ondermeer dat het Haagse bedrijf EcoDutch Carbon en VDL Duty Free Wholesale onderdeel uitmaakten van dit criminele netwerk. Brievenbusfirma's die vooral als doel hadden het geld door te sluizen. Volgens het programma hebben de bedrijven willens en wetens meegewerkt aan de fraude: "Ze zijn essentieel. Ze werkten in een netwerk met illegale transacties", aldus financieel expert Marius Frunza.

Nadat de overheid in 2009 de mogelijkheid blokkeerde om in de CO2-handel met Nederlands belastinggeld te frauderen, werd Nederland volgens deskundigen een ideale schuilplaats voor fraudeurs in de CO2 handel, juist omdat er niet echt op dit soort activiteiten werd gelet.

Ook staatssecretaris Wiebes van Financiën moest twee weken geleden in de Tweede Kamer erkennen dat er mogelijk Nederlandse bedrijven betrokken zijn in btw-fraudenetwerken: "Ik sluit niet uit dat er ook voorbeelden zijn waar ook Nederland verdenkingen heeft. Maar daar heb ik geen lijstje van." Hij noemde het idee 'beangstigend' dat terroristische organisaties zo'n goede kennis hebben van het belastingstelsel in ons land.

PvdA kamerlid Henk Nijboer reageerde vanmorgen op radio 1 verontrust: "Brievenbusfirma's maken Nederland tot draaischijf van financiële handel en wandel, ook duistere zaken". Hij dringt aan op onderzoek in de vorm van een parlmentaire ondervraging.

De Zembla-uitzending 'Frauderen voor de jihad' is vanavond om 21:00 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden