Nederlandse ark van Noach krijgt Amerikaans zusje

Een impressie van hoe de bouw van de Ark eruit ziet.Beeld ArkEncounter

Nederland moet haar monopolie op de ark van Noach opgeven. Ook Amerika bouwt er één. De replica wordt evengroot als de boot die in Dordrechtse wateren dobbert. Initiatiefnemer Ken Ham: 'Dit wordt één van de grootste christelijke attracties ter wereld.'

De Nederlandse ark van Noach werd dit jaar door The Guardian nog de 'bizarste toeristentrekpleister ter wereld' genoemd. Dat wilde Ken Ham, directeur van het Creation Museum in Kentucky, ook.

Deze zomer is de bouw van start gegaan. De Amerikaanse ark wordt gefinancierd uit donaties. De teller staat inmiddels op 20 miljoen dollar. Er is 30 miljoen nodig. Want: naast de boot moet een parkeerplaats voor 4000 auto's komen.

Op zijn Facebookpagina postte museumdirecteur Ham een filmpje waarop de bouw van de ark te zien is vanuit een helikopter:

Best practises
Johan Huibers, die de twee Nederlandse arken heeft gebouwd (één kleine en één op ware grootte) vertelt dat de Amerikanen vier jaar geleden bij zijn boot zijn komen kijken.

"Ken Ham kwam met een stapel tekeningen bij ons aan. Twee uur later zat hij teleurgesteld op de grond: hij had niet gedacht dat de boot er zo zou uitzien."

Ham vroeg Huibers naar zijn tekeningen te kijken. Hij wilde best practises uitwisselen. "In de Bijbel geeft God Abraham een opdracht: 'Uit nesten zult gij het bouwen en die zult gij met teer en pek schildereren'." Huibers zegt die methode te hebben gebruikt en raadde dat Ham ook aan.

Ham echter, trok zijn eigen plan en hield vast aan zijn eigen tekeningen. Onbijbels wil Huibers dat niet noemen. "Het is een kwestie van interpretatie."

Varende patatkraam
Het grote verschil tussen de Amerikaanse en de Nederlandse ark is dat die uit Dordrecht kan varen. De Amerikaanse wordt op het vaste land neer gezet. "Wij zijn als een patatkraam. Wij kunnen de hele wereld over varen en naar de mensen toegaan. Wij zijn niet de snackbar waarvoor je in de auto moet stappen om er te komen."

Huibers is niet bang voor concurrentie: hoe meer boten, hoe beter, vindt hij. "Zo horen meer mensen van God."

Beeld ArkEncounter

Missie
Toen Johan Huibers het plan opvatte om een Ark te bouwen, voelde hij zich verwant met Noach - de figuur uit de Bijbel die van God de opdracht krijgt om een boot te bouwen. In het bijbelboek Genisis staat beschreven dat God klaar is met de mensen op aarde: ze zijn slecht bezig. Daarom wil hij ze vernietigen middels een watervloed, waarvan Noach gered wordt. Samen met de dieren die hij twee aan twee op zijn boot verwelkomt.

Volgens het verhaal sprak God in een droom tot Noach. Ook Huibers kreeg een droom, in 1992. Daarin overspoelden golven tijdens een zware storm Nederland. Er groeide bij Huibers een bewustzijn: de Ark moest herbouwd worden. Niet met het doel om mensen te redden van een overstroming, maar om mensen te vertellen dat er een God is die een plan heeft met de wereld.

Grootscheepser

De Amerikanen hebben dezelfde missie-opvatting met hun Ark. Volgens de website moet de Ark toekomstige bezoekers herinneren aan 'de waarheid van de levensveranderende boodschap van de Bijbel'.

Maar de Amerikanen pakken het grootscheepsers aan dan Huibers. Niet alleen steken zij 25 miljoen meer in de boot, de ark moet gaan fungeren als een creationistisch bolwerk. Jongeren en kinderen krijgen er lessen over waarom de evolutieleer niet klopt.

"Het verhaal van de ark van Noach is een voorbeeld van fysieke redding door God. Deze ark wil het evangelie van Jezus Christus verkondigen; dat draait om de ark van de eeuwige redding," staat op de website van het project.

Ham doet een oproep: "Blijf alsjeblieft dit enorme christelijke evangelisatie project herdenken in uw gebeden."

Nu de ark gebouwd wordt, moeten er natuurlijk ook dieren worden gemaakt. Het museum heeft hier een hele groep researchers op gezet. Zij moeten uitzoeken welke dieren Noach op zijn ark heeft opgevangen en hoe die er precies uitzagen. Hiervoor gebruiken de onderzoekers fossielen.

Het team moest steeds werken met Latijnse namen, maar vond dat 'omslachtig en vervelend'. Daarom hebben ze een lijst met nicknames voor de dieren opgesteld. Zo noemen zij de Jonkeria, een grote omnivoor met een platte, grote neus, John Kerry.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden