'Nederlandse ambtenaren tegen bolletjesslikkers'

DEN HAAG - De VVD-kamerfractie wil dat er douaniers en marechaussees naar de Antillen gaan om daar op vliegvelden te controleren op drugssmokkel. De liberalen willen zo een eind maken aan de stroom bolletjesslikkers van de Caribische eilanden naar Schiphol.

Volgens VVD-fractievoorzitter Zalm kunnen de Nederlanders in de kleine Antilliaanse gemeenschap veel onafhankelijker werken. Anders dan hun Antilliaanse collega's hoeven zij niet te vrezen dat drugsbendes, die vanaf de eilanden opereren, hun gezinnen bedreigen.

,,Creatief en effectief'', noemde Zalm zijn voorstel gisteren. ,,Volgens ons werkt het. We moeten het probleem bij de bron aanpakken en deze drugsaanvoerlijn gewoon afsnijden.''

Dat drugssmokkelaars mogelijk een andere route kiezen is voor de VVD geen reden om niets te doen. ,,Je moet altijd blijven proberen om drugssmokkel te bestrijden.''

De VVD-fractievoorzitter wil tevens dat vliegmaatschappijen die de controle van hun passagiers laten versloffen in het uiterste geval hun landingsrechten worden afgenomen. De grootste coalitiefractie, CDA, heeft daar al eerder voor gepleit. Een maatschappij die haar landingsrechten kwijt raakt, mag niet meer op Nederland vliegen. Voor een maatschappij als bijvoorbeeld Dutch Caribbean Airlines zou zoiets de ondergang kunnen betekenen.

,,Dan hebben de luchtvaartmaatschappijen er alleen maar belang bij om hun passagiers goed te controleren'', vindt Zalm. ,,De maatschappijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Nu verdienen ze geld aan het vervoer van drugskoeriers. Dat mag niet. Ze moeten toeristen vervoeren.''

De VVD vindt dat drugskoeriers die ondanks een intensievere controle op de Antillen toch nog Nederland weten te bereiken en hier worden gesnapt, hier moeten worden vervolgd, berecht en opgesloten.

De liberalen zijn het niet eens met de keuze van minister Donner (CDA) van justitie om drugskoeriers die niet uit Nederland komen hun smokkelwaar af te nemen en ze vervolgens terug te sturen. Zalm hekelde het feit dat het CDA die aanpak wel steunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden