Nederlandse ambassade redt leven co-assistent in Oeganda

Een nood-sms van de Nederlandse ambassade in Oeganda heeft zondag het leven gered van een Nederlandse studente, die bij een verkeersongeluk veel bloed had verloren.

De vrouw, die voor haar studie geneeskunde co-schappen liep in naburig Tanzania, was met twee vriendinnen op bezoek in de Oegandese hoofdstad Kampala. Daar werd ze zondagochtend vlak bij een winkelcentrum geschept door een vrachtwagen.

Er was snel een ambulance ter plekke, en om te weten naar welke kliniek ze het beste konden gaan, belde één van de vriendinnen met de Nederlandse eigenaar van hun pension, Sander van Zanten.

Even later ging Van Zantens telefoon opnieuw. Ditmaal kreeg hij zijn vrouw - die zich in allerijl naar de kliniek had gespoed - aan de lijn. "Wat voor bloedgroep ik had", vertelt Van Zanten. De studente bleek de zeldzame bloedgroep O-negatief te hebben, die de kliniek niet op voorraad had.

Om donoren te vinden, besloot Van Zanten de ambassade in te schakelen. "Ik vroeg of ik van hun nood-sms-dienst gebruik mocht maken. Binnen een paar minuten werd het bericht al verstuurd. Er reageerden heel snel, heel veel mensen op. Echt fantastisch", aldus de pensionhouder.

Het sms-systeem voor noodgevallen werd in februari, toen het onrustig was rond de verkiezingen, door de ambassade in gebruik genomen, laat ambassadeur Jeroen Verheul weten. Zo'n 350 Nederlanders in Oeganda zijn aangesloten bij de dienst, die ze bijvoorbeeld waarschuwt als er ergens rellen uitbreken.

Maar ook voor deze gelegenheid bleek het een effectief middel. "Iets meer dan een uur nadat we de eerste sms hadden verstuurd, hadden we genoeg donoren gevonden", vertelt Verheul. "Zonder de bloedtransfusie was er een grote kans dat ze het niet had overleefd."

De toestand van de vrouw is inmiddels weer stabiel. Ze zal in Nederland worden behandeld aan de gecompliceerde botbreuk die ze bij het ongeluk opliep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden