Nederlandse agro-pioniers leren de wereld tech-telen

Chinese bezoekers van de GreenTech Trade Show in de Rai bestuderen een Nederlandse verticale kas.Beeld Jean-Pierre Jans

Nederland loopt voorop op het gebied van telen. Op de GreenTech-beurs in Amsterdam kunnen bezoekers uit de hele wereld zien wat Nederland in huis heeft.

Dat Nederland eerste viool speelt op het gebied van telen, groeien en bloeien is bekend. Niet vreemd dus dat ondernemers, investeerders en politici vanuit de hele wereld naar de Amsterdamse Rai komen om drie dagen lang te leren hoe het moet: vers voedsel, bloemen en planten produceren.

Bezoekers uit minstens 110 landen weten de GreenTech Trade Show al voor de vierde keer te vinden. Exposanten uit 35 landen demonstreren wat ze kunnen. En de Nederlanders zetten de toon: de helft van de stands op GreenTech wordt bevolkt door ondernemers uit de polder. Ze showen hun nieuwste kas, sensoren die de staat van gewassen lezen, technieken voor belichting, duurzame manieren van beregening, allerlei soorten potaarde en wat al niet.

“Dit is dé plek waar alle innovatieve marktleiders op het gebied van duurzaam telen samenkomen”, zegt Mariska Dreschler, director horticulture van GreenTech. “Dat danken we aan ons gunstige klimaat en aan onze handelsdrift.”

Toeristisch gedeelte

Waar dat toe kan leiden, heeft Eric Egberts van Dutch Greenhouse Delta zojuist laten zien. De directeur van de stichting die in het leven is geroepen om de Nederlandse glastuinbouwbouwsector wereldwijd te vermarkten, heeft met de Chinese stad Jiashan een joint venture gesloten voor de ontwikkeling van een high-tech agriculture park. Egberts: “Dat wordt 400 hectare groot en je moet het zien als de Chinese landingsplaats voor Nederlandse topexpertise uit de hele tuinbouwketen. Er komt een productielocatie met kassen waarin groente wordt geteeld, er zullen gewassen worden veredeld met Nederlandse kennis en kunde, er komt een toeristisch gedeelte en ook een educatie- en demonstratiecentrum.” Het park moet binnen vijf jaar klaar zijn.

Dat de Chinezen juist Nederland zien als de plek waar de land- en tuinbouw van de toekomst ontkiemt, is volgens Egberts niet zo gek. “Wij hebben als enige land van de wereld een cluster. Alle takken van agro zitten hier, wij zijn wereldkampioen op hun gebied.”

Omdat er op planeet aarde steeds meer mensen bijkomen, die allemaal moeten eten, liefst zo gezond mogelijk ook nog, zijn ze in Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika zeer geïnteresseerd in de kennis uit de polder. Daar is immers bewezen dat het produceren van groente en fruit prima kan met weinig ruimte en een minimum aan middelen. Vrijwel iedereen die hier op de beurs rondloopt, doet dat met de vraag: hoe doen ze dat toch?

Egberts is niet bang dat de Hollandse voorsprong in gevaar komt als al die kennis richting vooral China gaat: “Nederland kan niet in zijn eentje de wereld voeden. Willen wij ons bovendien als sector doorontwikkelen, dan zullen we moeten samenwerken. Dus ja, wij geven kennis weg, wij gaan daar iets brengen. Maar wij komen ook iets halen. Want de Chinezen hebben ook iets unieks: een enorme afzetmarkt en veel kennis op het gebied van e-commerce.”

Verticaal boeren

Het drukst is het in hal 8 van het Rai-complex, waar onder meer bedrijven staan die vooroplopen op het gebied van ‘verticaal boeren’: telen op etages met behulp van led-licht. Volgens kenners is dit de toekomst van de landbouw, met het oog op ruimtegebrek door verstedelijking en klimaatverandering.

Vertical farming kan overal. De zon is er niet voor nodig, een kas ook niet”, vertelt Maren Schoormans van Priva, dat geavanceerde technologie levert aan de tuinbouw. Nee, Schoormans ziet de reguliere, horizontale landbouw niet verdwijnen. “Maar aan de ene kant heb je de consument die waarde hecht aan natuurlijk en biologisch, aan de andere kant ontstaat nu een groep consumenten die het geweldig vindt als hun aardbeien of komkommers op een hightech manier zijn geteeld.”

Lees ook:

Bij KeyGene maken ze meloenen nog gezonder en mooier

Bij KeyGene in Wageningen, gespecialiseerd in precisie-veredeling, onderzoeken ze de eigenschappen van planten om die te ontwikkelen tot betere versies van zichzelf.

Digitale spionnen verstoren 5G-netwerk

De aanleg van het supersnelle 5G-netwerk loopt vertraging op. Geheime diensten claimen de frequentie waar de boer van de toekomst om zit te springen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden