Opinie

Nederlandse afwijzing Palestijnse staat is keuze tegen Arabische wereld

Demonstratie van Palestijnse en buitenlandse activisten in de buurt van een Israelische nederzetting bij Hebron. Beeld epa
Demonstratie van Palestijnse en buitenlandse activisten in de buurt van een Israelische nederzetting bij Hebron.Beeld epa

Het wordt de komende weken voor de Palestijnen een spannende tijd. De Verenigde Naties zullen een besluit nemen over de erkenning van de onafhankelijke Palestijnse staat.

In augustus 2009 presenteerde de Palestijnse minister-president Fayyad zijn plan om in twee jaar tijd de structuren voor deze staat op te bouwen. De westerse landen, die sinds lang voorstander zijn van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël, reageerden enthousiast.

De Verenigde Staten en Europese Unie hebben het project met enorme bedragen gefinancierd en geholpen met adviseurs en trainers. Nederland heeft daarbij logistieke en financiële steun gegeven om een rechtssysteem op te zetten, met politie, openbaar ministerie en gevangenissen.

Nu concluderen tal van gezaghebbende internationale instellingen zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Naties dat de opbouw van de onafhankelijke Palestijnse staat is afgerond. Op 20 september zullen de Palestijnse Autoriteit en de Arabische Liga daarom gezamenlijk bij de Verenigde Naties een verzoek indienen om deze staat te erkennen.

Een groot aantal lidstaten van de VN heeft de Palestijnse staat inmiddels erkend of aangekondigd voor te zullen stemmen. Maar sommige westerse landen die het project steeds van harte hebben gesteund, aarzelen nu plotseling. Hun probleem is dat Israël zich heftig tegen de VN-erkenning verzet.

De Israëlische regering weet dat na erkenning Israël een staat wordt die grote delen van een andere staat bezet houdt. Toekomstige vredesbesprekingen worden dan onderhandelingen tussen twee gelijkwaardige staten, waarbij een van beide onrechtmatig handelt tegenover de andere. De internationale gemeenschap is dan gerechtigd om drukmiddelen in te zetten om aan de illegale bezetting van Palestijns grondgebied een eind te maken.

Ook president Obama stond altijd positief tegenover de twee-statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar het Amerikaanse Congres besloot onlangs met een overgrote meerderheid dat de VS alle financiële hulp aan de Palestijnen zullen stopzetten als zij hun aanvraag tot VN-erkenning doorzetten. Zo'n blokkade werd ook in 2006 ingesteld toen Hamas de verkiezingen won en een regering vormde. Anderhalf jaar moesten de Palestijnse ambtenaren, militairen en politie, onderwijzers en medisch personeel, overleven op een hongerloontje.

De Amerikaanse regering kan in de Veiligheidsraad een veto uitspreken. Maar Obama begrijpt dat dit ernstige consequenties zal hebben voor de toch al verzwakte Amerikaanse positie in de Arabische wereld. Daarom probeerde hij een uitweg te vinden door de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te brengen. Maar het Kwartet (de VS, EU, Rusland en de VN) werd het daarover deze zomer niet eens op een bijeenkomst in Washington.

Inmiddels is duidelijk dat een overgrote meerderheid van de VN-lidstaten de nieuwe onafhankelijke Palestijnse staat zal erkennen, daaronder ook een grote groep Europese landen. Alleen Duitsland, Nederland, Italië en Tsjechië hebben aangegeven tegen te zullen stemmen. Maar deze vier landen zouden zich van stemming kunnen onthouden als de tekst gematigd is en de mogelijkheid noemt om onmiddellijk de onderhandelingen met Israël te hervatten.

Het beleid van de Nederlandse regering is gericht op het aanhalen van de economische en culturele banden met de Arabische wereld. Maar een afwijzing van de Palestijnse staat door minister Rosenthal betekent een openlijke keuze voor Israël en tegen de Arabische wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden