Nederlandse afvaardiging heeft het 'goed' gedaan in Londen

Zes goud, zes zilver, acht brons

ANTAL CRIELAARD

Op het moment dat Epke Zonderland aan de rekstok naar een gouden medaille zwierde, hield ook Maurits Hendriks het niet droog. De chef de mission van de Nederlandse ploeg wilde gisteren in zijn terugblik op de Spelen geen persoonlijk hoogtepunt noemen, maar liet doorschemeren erg onder de indruk te zijn geweest van de prestatie van de Fries. "Voor velen waarschijnlijk het sportmoment van het jaar", aldus Hendriks. De prestatie van de volledige Nederlandse ploeg omschreef de technisch directeur van NOC-NSF als 'goed'. "In acht van de achttien sporten waarin we actief waren, hebben we medailles gehaald."

Hendriks staafde zijn tevreden gevoel gisteren in het Alexandra Palace in Londen met een aantal statistieken. "We hebben aan 103 'medaille-events' meegedaan en in 49 daarvan de top 8 gehaald. Dat is beter dan in Peking. Nu hebben we in 47,5 procent van de gevallen een top 8-notering behaald, dat was in Peking nog 41 procent."

In totaal haalde de oranje formatie twintig medailles, vier meer dan in China en drie meer dan de doelstelling vooraf. Hendriks: "Dat is gezien de internationale ontwikkelingen prima. Internationaal zie je de trend dat de grote sportlanden steeds meer medailles winnen. Dat was ook nu zo. In Peking werd 49 procent van de medailles behaald door de top 10. Nu was dat al 60 procent."

De chef de mission zag dat het beleid dat de bond uitstippelde succesvol was. NOC-NSF benoemde in de aanloop naar de Spelen van Londen zeven sporten tot 'kernsporten'. In die disciplines - wielrennen, zeilen, zwemmen, judo, roeien, paardensport en hockey - behaalde Nederland overal medailles. Zwemmen en paardensport waren het meest succesvol, met beide vier plakken. In het zeilen en wielrennen haalde Oranje drie keer eremetaal. Judo en roeien vielen in Londen tegen. "Dat zijn sporten waarin we hadden ingezet op meer medailles", aldus Hendriks. "We gaan de komende maanden in een strategische evaluatie kijken waar dat aan heeft gelegen."

Hendriks hoopt dat de goede prestatie van de Nederlandse ploeg ervoor zorgt dat een nieuwe generatie sporters geïnspireerd raakt om ook voor een carrière in de topsport te kiezen. Daarmee volgde hij het motto van het Londense organisatiecomité, dat als slogan 'inspire a generation' koos. "Het zou prachtig zijn als jonge mensen zien hoe fantastisch het kan zijn om ergens vol voor te gaan."

Om de huidige successen te continueren wil Hendriks zich ook in de toekomst blijven richten op een innovatieve aanpak van sport. Volgens de oud-hockeybondscoach liep Nederland daarin in Londen voorop. Zo maakte Hendriks zich sterk voor het zogenoemde High Performance Centre (HPC), waar de Nederlandse topsporters in alle rust konden trainen. Ook maakten coaches gebruik van moderne communicatiemiddelen om snel gegevens uit wedstrijden te kunnen verwerken. "Ik noem dat de gouden standaard", zei Hendriks gisteren. "In de ondersteuning moeten we tot de besten van de wereld behoren. Dat kan voor ons echt een toegevoegde waarde zijn."

Hendriks noemde Epke Zonderland als voorbeeld. De gouden turner kreeg een jaar geleden via NOC-NSF de mogelijkheid om te gaan werken met een ingenieus camerasysteem waarmee hij zijn oefening vrijwel direct na een training kon evalueren. "Of dat daadwerkelijk heeft bijgedragen aan zijn medaille, is natuurlijk moeilijk te meten. Maar Epke wilde het graag en dus hebben we aan die vraag voldaan."

Hendriks gaf in Londen wel aan dat hij ook nog steeds wensen heeft. Zo ergerde hij zich afgelopen week in het atletendorp aan de sfeer die daar hing. In de tweede week, op het moment dat veel sporters hun olympische droom al dan niet hadden verwezenlijkt, werd de sfeer in het dorp steeds joliger. "Niet in het Nederlandse kamp", aldus de chef de mission. "Bij ons bleef iedereen tot laatst heel gedisciplineerd. Maar bij andere sporters zie je de focus verdwijnen. Dat zorgt voor geluidsoverlast."

Hendriks: "Er kwamen naar mijn zin ook veel te veel bezoekers, familie en zelfs kinderen in het dorp. Je ziet bijvoorbeeld ook dat sporters hun olympische kleding niet meer dragen. Dat maakt dat de prestatie-omgeving verandert. Binnen het IOC is er ook een evaluatie, waarin we dit zeker aan de orde gaan stellen. Voor Rio moeten we zorgen dat het ook in de tweede week goed verloopt. Dat is in het olympisch dorp geen sinecure. Niet alle landen zijn met dezelfde instelling op de Spelen."

Chef de mission Maurits Hendriks is tevreden over het aantal medailles, maar ook over prestaties in de breedte

NOC-NSF wil innovatieve aanpak van sport continueren

De Nederlandse supporters hebben bij de Olympische Spelen nauwelijks voor problemen gezorgd. Pim Waldeck, ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zei gisteren dat de ambassade zelfs minder Nederlanders hoefde bij te staan dan tijdens een 'normale' zomer.

"We zijn echt trots op de Nederlandse supporters", aldus Waldeck. "De oranjegolf is zonder incidenten over Londen gespoeld en heeft op de tribunes een sfeervolle bijdrage geleverd aan het feest van de Spelen."

Door de kleine reisafstand waren in Londen bij veel sportevenementen veel Nederlanders aanwezig. Ook in de stad en het Holland Heineken House was aan de kleur oranje niet te ontkomen.

Waldeck: "De ambassade heeft consulair een rustige tijd beleefd en dat is een heel goed teken."

Ook vanuit Brits perspectief zijn de Olympische Spelen heel rustig verlopen. Op het eiland waar elk negatief detail of klein foutje door de meedogenloze tabloids kan worden uitvergroot tot een immens schandaal, bleef het opvallend kalm. Tijdens de ruim twee weken dat de Spelen van Londen het wereldnieuws domineerden, ontstond de meeste paniek toen een dronken man een plastic flesje gooide die meters naast sprintvedette Usain Bolt neerplofte.

Het is typerend voor de vrijwel rimpelloze uitvoering van de Londense organisatie. Alle vooraf bedachte rampscenario's konden uiteindelijk door de versnipperaar. Londen werd niet lamgelegd door een verkeersinfarct, er vond geen terroristische aanslag plaats, de gevreesde rellen tussen dronken supporters bleven uit en er waren geen grote dopingaffaires. En zelfs het weer werkte mee.

Rogge: Fabelachtige Spelen, waarin veel atleten historie hebben geschreven
Fabelachtig, zo omschreef IOC-voorzitter Jacques Rogge gisteren de Olympische Spelen van Londen. "Ik ben een gelukkig en dankbaar mens. Dit waren absoluut fabelachtige Spelen", aldus de Belgische preses van het Internationaal Olympisch Comité. "Het was werkelijk een droom voor de sportliefhebbers."

Rogge: ,,Heel, heel veel atleten hebben historie geschreven. Usain Bolt met zijn tweede 'treble', Michael Phelps, Sir Chris Hoy, Ben Ainslie, Andy Murray met zijn eerste grote titel en zo kan ik nog wel even doorgaan.''

Als zijn persoonlijke hoogtepunten noemde Rogge het wereldrecord van de Keniaan David Rudisha op de 800 meter en de Britse baanwielrenner Hoy, die zijn zesde gouden plak veroverde.

De 70-jarige Belg kondigde aan dat het systeem van de ticketverkoop voor de Spelen nog eens scherp wordt bekeken. In de eerste dagen van het evenement waren veel lege plekken te zien op de tribunes, terwijl supporters klachten hadden over de moeilijke manier om aan kaartjes te kunnen komen. "We gaan bekijken hoe we dit systeem kunnen verbeteren. Op alle locaties zat het uiteindelijk vol en dat is het belangrijkste", aldus Rogge.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden