Nederlands veld in Brabantse barrage beperkt

Ze noemen Sandro Boy wel de mooiste hengst van de wereld. Zet een van de succesvolste pikeurs ter wereld op zijn rug en je hebt een levensgevaarlijke combinatie.

Fred Troost

Marcus Ehning won al tweemaal de wereldbeker. Dus was zijn winst op Sandro Boy gisteren bij Indoor Brabant in Den Bosch tijdens de laatste wedstrijd voor de finale van de wereldbeker springen (eind april in Gotenburg) geen verrassing. De Duitse combinatie zorgde met de afsluitende rit in de barrage voor een al bijna ongedachte apotheose. Want wie zou de supersnelle tijd van Meredith Michaels-Beerbaum (31.82) kunnen verbeteren? Wel, Ehning dus.

Zo eindigden twee Duitse pikeurs als de nummers één en twee van de wedstrijd. De beste Nederlander was Angelique Hoorn, de Nederlands kampioene die in de barrage ook foutloos bleef, maar die 2.99 seconden meer nodig had dan Ehning. Gerco Schröder was wel sneller (31.55), maar hem en zijn merrie Milano was de laatste balk een fractie te hoog. Dat kostte Schröder de winst (en 20.000 euro); hij werd nu zevende.

Met slechts drie rijders in de barrage (Van der Pol werd laatste) maakte Nederland, in de wedstrijd vertegenwoordigd door elf rijders (van de 40), geen sterke beurt. Het is de vraag of dat, met de Olympische Spelen in het vooruitzicht, zorgen moet baren. Die vrees is voorbarig.

Drie rijders die met de Nederlandse ploeg zowel wereld- (2006) als Europees kampioen (2007) werden, verschenen ook op het parcours in de Brabanthallen. Gerco Schröder haalde de barrage, wat weliswaar geen winst opleverde, maar al met al wel een goed resultaat was. Albert Zoer reed in Den Bosch niet op Okidoki, maar op een jong paard, Sam. En van voormalig olympisch kampioen (2000) Jeroen Dubbeldam is bekend dat indoorconcoursen niet zijn voorkeur hebben. Hij is net weer met Up and Down aan het zomer- en buitenprogramma begonnen. Dubbeldam reed een bekeken rit met één springfout en net te langzaam. Over de vijf strafpunten zal hij zich echter geen zorgen maken. Up and Down komt weer langzaam op gang en voor Dubbeldam – dé seizoenplanner bij uitstek – kunnen het nog mooie zomermaanden worden. De selectie voor de uitzending naar Hongkong moet uiteraard nog geschieden en waarschijnlijk zal dat pas vlak voor het vertrek naar Hongkong gebeuren, maar het genoemde drietal ligt daarvoor redelijk op schema.

Voor de vierde plaats in de ploeg zijn nog verschillende pikeurs kandidaat. Vincent Voorn bijvoorbeeld, het vierde lid bij het EK, maar gisteren met een ander, jong paard in de wedstrijd. Voor deze Reflection was het parcours te zwaar, wat tot opgave leidde. Of Harrie Smolders, bij het WK reserve, die in de WB-wedstrijd faalde, maar eerder op de dag nog een rubriek won. Smolders heeft zich wel gekwalificeerd voor de finale van de wereldbeker, net als Schröder en Zoer. Keus genoeg derhalve voor bondscoach Rob Ehrens, die vooralsnog afwacht hoe de ruiters en paarden zich ontwikkelen.

Bij de dressuur staat de afvaardiging van Van Grunsven en Schellekens wel vast, maar Indoor Brabant heeft niet duidelijk gemaakt wie naast deze twee de derde ruiter voor de dressuurploeg in Hongkong moet worden. Integendeel, er zijn kandidaten bij gekomen. In de parallel aan de wereldbekerfinale lopende Grand Prix Special voor rijders die niet aan de WB-finale deelnamen, schitterde de Nederlandse afvaardiging. De eerste zes plaatsen waren voor oranjeklanten. Het was niet zozeer dit resultaat als wel de kwaliteit die indruk maakte. Stéphanie Peters en Adelinde Cornelissen, twee opkomende amazones, stelden overtuigend hun kandidatuur al was het maar door Hans Peter Minderhout, die vorig jaar teamlid in Aken was, voor te blijven. En dan was er nog Laurens van Lieren, die in de WB-finale heel verdienstelijk zesde werd. Ze trainen allemaal bij Sjef Janssen, de bondscoach en ze maken vooralsnog allemaal kans op die ene nog te vergeven plaats. Voor de meeste ruiters uit beide categorieën is het derhalve een zekerheid dat er nog niets definitief vast staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden