Nederlands schuldgevoel vloeit weg in Romeinse fonteinen

Een restaurateur van Koninklijke Woudenberg is bezig met de restauratie van een fontein uit Rome.  Beeld ANP
Een restaurateur van Koninklijke Woudenberg is bezig met de restauratie van een fontein uit Rome.Beeld ANP

De kleine, gracieuze Boekenfontein in hartje Rome staat er na de opknapbeurt prachtig bij. Het marmer waarvan de twee boekenplanken met vier dikke boeken is vervaardigd, straalt weer wit en gaaf. Vrijdag zullen hoge Romeinse functionarissen de gerestaureerde fontein feestelijk onthullen.

Pauline Valkenet

De Boekenfontein is hersteld met geld - zevenduizend euro - van Nederlanders, landgenoten die zich schuldig voelen.

Want dat het water weer in de Boekenfontein klatert, komt indirect door het vandalisme van Feyenoord-supporters die in 2015 de stad waren voor een wedstrijd tegen AS Roma. Op het Piazza di Spagna beschadigden ze de Barcaccia, een fontein die Pietro Bernini en zijn zoon Gian Lorenzo in 1644 maakten, en schopten ze hun bierblikjes in het water. De naar schatting bijna 1,5 miljoen euro schade aan die fontein werd door Rome zelf opgehoest.

Gekwetste stad

Het beschamende gedrag van de supporters had een clubje Nederlanders, onder andere in Rome en Rotterdam, ertoe aangezet om tienduizenden euro's voor de gekwetste stad in te zamelen. In overleg met de gemeente werd besloten om daarmee twee andere fonteinen te restaureren: de Bijenfontein - ook een meesterwerk van Gian Lorenzo Bernini - aan de Via Veneto, en een fontein in het parkje aan de Viale Tiziano. Sinds vorige zomer zijn die twee weer als nieuw.

In de Nederlandse gemeenschap in Rome en op ambassade dachten ze toen dat het mooi was geweest, maar wat bleek? In Nederland was er door een ander groepje ook geld ingezameld waarmee nóg een fontein kon worden opgeknapt. Dat werd de Boekenfontein. Drie jaar na het incident vloeit het water weer in de drie fonteinen en wast het Nederlands geweten schoon.

Lees ook:
- Nederlanders gaan als gebaar fontein Rome restaureren
- 'Schade Feyenoordfans Rome ruim 8 miljoen euro'
- Italiaanse media: rellende Feyenoorders 'belediging voor de beschaving'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden